WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Wolf
Groep : op het land levende zoogdieren

De wolf was ooit de meest voorkomende vleeseter ter wereld en werd door de mens gevreesd en vervolgd. Toch bestaan er, door sprookjes en sterke verhalen, veel misverstanden over dit teruggetrokken levende en intelligente dier. Er leven nu alleen nog maar kleine aantallen in woeste gebieden op het noordelijk halfrond. Het grootste, in het wild levende lid van de hondenfamilie, de wolf, is een sociaal dier en leeft in familieroedels van acht tot twintig wolven. De wolven werken samen om op grote dieren, zoals herten, te jagen.
Een roedel wordt geleid door het sterkste mannetje en vrouwtje, die het alfapaar worden genoemd, en er heerst een strikte rangorde binnen de groep. Het gedrag van de wolf geeft zijn positie binnen de roedel aan. De leiders staan rechtop met oren en staart overeind en ontblote tanden. 'Lagere' wolven duiken ineen, met staart en oren plat. De roedel verdedigt een gebied dat groot genoeg is om de groep van eten te voorzien. De grenzen worden met geursporen gemarkeerd. De roedelleden huilen als vorm van communicatie. Soms huilen ze samen om de roedel zo groot mogelijk te laten klinken om andere wolven af te schrikken.
Door gezamelijk te jagen kan een roedel wolven prooien doden die voor een wolf alleen te groot zouden zijn. Het zijn zeer ervaren en kundige jagers door hun scherpe gehoor, goede reukvermogen en snelheid. Als ze een prooi hebben opgespoord - meestal mikken ze op een zwak dier - volgen ze het eerst een tijdje voor ze aanvallen. De alfadieren eten altijd eerst. Als ze alleen zijn jagen wolven vaak op kleine dieren zoals konijnen, en ze eten ook aas. Een wolf kan tot negen kilogram vlees in één keer opeten. Hij eet meetal de hele prooi, zelfs de vacht en de botten.
Het alfapaar is het enige stel dat paart en jongen krijgt. Het vrouwtje gaat in de lente naar een ondergronds hol, waar vijf tot zes jongen worden geboren. Na ongeveer vier weken komen de jongen uit het hol. Ze worden gevoerd met voedsel dat uitgebraakt wordt door hun ouders en andere leden van de roedel. Verschillende leden van de roedel passen op de jongen. Na drie tot vijf maanden zijn ze sterk genoeg om met de roedel mee te gaan en te leren jagen.
In veel landen was het ongelimiteerd jagen op wolven toegestaan, omdat ze af en toe vee doodden. Daardoor zijn ze nu in veel gebieden uitgestorven. Toch is in Oost-Europa en delen van Amerika de herintroductie en bescherming van wolven succesvol gebleken. De wolf is niet langer in gevaar in het westen van Amerika en er is een onderzoeksprogramma voor wolven opgezet in de Karpaten in Oost-Europa.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer