WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Zebra
Groep : op het land levende zoogdieren

Waarom zebra's strepen hebben is nog altijd een raadsel. Zebra's lijken op elkaar, maar eigenlijk is er een enorme verscheidenheid en geen twee patronen zijn identiek. Soms zijn de strepen heel fors en bedekken het hele lichaam. Maar soms ontbreken er ook strepen, zoals op de buik en de onderbenen. Deze individuele variaties helpen wellicht bij sociale herkenning, maar de strepen dienen mogelijk ook om de lichaamstemperatuur te reguleren of roofdieren in verwarring te brengen. Er zijn zelfs bewijzen dat een gestreepte vacht minder stekende vliegen aantrekken dan een effen vacht.
Zebra's zijn grazers en leven hoofdzakelijk van gras. Ze geven de voorkeur aan hoge grassen, die de meeste andere dieren schijnen te mijden. Ze gebruiken hun sterke, soepele lippen om scheuten tussen hun scherpe tanden te werken, die het gras afknippen. Vervolgens vermalen hun sterke kaken de planten. Zebra's trekken binnen graasgebieden, die tot zeshonderd vierkante kilometer groot kunnen zijn, op zoek naar vers gras. Ze zijn meestal de eerste grazers op een wei. Omdat ze zachtere vegetatie voor andere herbivoren blootleggen, zijn ze vaak te zien in grote gemengde kuddes met antilopen, gnoes en gazellen.
Een mannetjeszebra of hengst weet wanneer een vrouwtje bereid is om te paren door haar urine te ruiken. Het vrouwtje krijgt één jong, dat een kort lichaam en lange poten heeft. Het kan al in vijftien minuten staan en drinkt binnen te uur. De moeder is een aantal dagen na de geboorte agressief tegenover andere zebra's. Na een week begint het veulen met het eten van gras, maar het blijft bijna één jaar bij zijn moeder drinken. Ondanks haar aanwezigheid, is de sterfte door aanvallen van roofdieren zoals leeuwen groot.
Zebra's leven in familiegroepen van maximaal zeven merries en hun jongen, die geleid worden door een hengst. Er heerst een strikte hiërarchie, met de eerste partner van de hengst bovenaan de pikorde en de laatste aanwinst van zijn harem onderaan. Jonge hengsten verlaten de groep als ze volwassen zijn. Hengsten zijn pas sterk genoeg om een harem te verdedigen als ze zes jaar oud zijn. Ze dagen rivalen uit en proberen de groep tegen roofdieren te verdedigen door te schoppen of te bijten. Tijdens de nacht houdt tenminste één zebra de wacht.
De zebra is alleen talrijk in nationale parken en reservaten, waar hij favoriet is bij safaritoeristen. Elders zijn de aantallen teruggelopen als gevolg van bejaging, of door verkleining van hun verspreidingsgebied. Kuddes tamme schapen, koeien en geiten concurreren met de zebra's om water en grasland.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer