WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Zuidafrikaanse of Kaapse zeebeer

De Zuidafrikaanse zeebeer of Arctocephalus pusillus. Grootte : mannetje lichaamslengte 2,1 tot 2,4 meter en gewicht ruim driehonderd kg. Wijfje tot twee meter, gewicht tot 130 kg. Uiterlijk : donkergrijze rob, bovenkant leikleurig, lichter op borst en buik.
Verspreidingsgebied : zuidwestelijke en zuidelijke kusten van Afrika, van Kaap Cross, Namibië tot Vogeleiland, Zuid-Afrika; zij planten zich voort in meer dan twintig kolonies, voornamelijk op rotsachtige eilandjes voor de kust. Deze soort - één van de grootste pelsrobben, misschien de grootste van allemaal - is verscheidene eeuwen commercieel geëxploiteerd, maar sinds meer dan een eeuw mag er alleen met vergunning op worden gejaagd.
De jaarcyclus begint in november, wanneer de harems worden samengesteld. De jongen worden eind november, begin december geboren en de paring volgt binnen een week nadien. In de nazomer en de herfst laten de moeders de jongen verscheidene dagen samen achter. Tegen april en mei zijn de meeste jongen verhaard en hebben hun halfvolwassen grijsbruine jeugdkleed; zij gaan dan met hun moeders mee in zee en vangen vis en schaaldieren, maar kunnen hun dieet nog gedurende verscheidene maanden aanvullen met moedermelk. De beste pelzen komen van zes tot acht maanden oude jongen, die in de winter uit de kolonies worden gehaald. Vroeg in de zomer worden ook jonge mannetjes, die niet paren, weggehaald.
Zuidafrikaanse zeeberen voeden zich voornamelijk met kleine, aan de oppervlakte van het water levende visjes, schaaldieren en inktvissen. De totale populatie wordt geschat op ruim 500.000.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer