WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Zuid-Amerikaanse tapir
Groep : op het land levende zoogdieren

De tapir is een eigenaardig dier dat eruit ziet alsof het uit allerlei onderdelen van verschillende dieren is samengesteld. Het heeft een compacte, varkensachtige kop, een langwerpige snuit (een soort van mini-slurf), een smalle strook manen en hoeven. De tapir kan enkele minuten onder water blijven, is schuw, jaagt vooral tijdens de nacht en lijdt een teruggetrokken kluizenaarsbestaan in het regenwoud van Zuid-Amerika. Zijn manier van leven en gewoonten blijven een mysterie.
De mannetjestapir trekt vrouwtjes aan door zijn territorium af te bakenen met urine en het uitbrengen van een hoog gekrijs en diepe, klikkende geluiden. Met rituele achtervolgingen en nepgevechten maakt het mannetje het vrouwtje het hof en het paren vindt plaats in of naast het water. Tot voor kort werd gedacht dat het mannetje en vrouwtje daarna uit elkaar gingen, maar nu is er steeds meer bewijs dat ze een paar blijven. De jongen hebben een donkerbruine vacht met witte vlekken en strepen, die een perfecte camouflage in het gefilterde licht van het regenwoud biedt. Kalveren zijn na acht maanden onafhankelijk en met achttien maanden volgroeid. Hij onderscheidende witte vlekken verdwijnen in het eerste jaar.
Overdag sluimeren tapirs op een koele, beschutte, veilige schuilplaats die goed zicht biedt op eventueel gevaar. Vaak gaan ze 's nachts op zoek naar voedsel. Als tapirs bedreigd worden door een jaguar of jager, duiken ze soms in het water, maar ze kunnen ook bijten. Tapirs slapen soms in het water en nemen af en toe een modderbad om zichzelf te ontdoen van parasieten. Ze maken netwerken van paden door het kreupelhout en gebruiken die ook. Sommige paden bestaan al eeuwen.
De snuit van een tapir is een korte, gevoelige slurf waarmee hij vegetatie besnuffelt, onderzoekt en naar zijn bek brengt. De tapir eet bladeren, gras, boomschors en groene twijgen, maar ook gecultiveerde planten, zoals groenten, suikerriet, rijst, watermeloen en cacaoplanten. Hij is ook dol op palmvruchten. De onophoudelijke vernietiging van palmbossen vormt dan ook een bedreiging.
De Zuid-Amerikaanse tapir komt in veel gebieden nog veel voor, maar de toekomst wordt steeds onzekerder en in sommige streken is de tapir zelfs uitgestorven. Deze soort is heel gevoelig voor overbejaging en veel populaties zijn hierdoor in korte tijd sterk in aantal gedaald.
Bovendien wordt het leefgebied steeds kleiner ten gevolge van het verdwijnen van bossen ten gunste van de landbouw en bewoning door mensen. Natuurbehoud is strikt noodzakelijk om de tapir te beschermen, want dit dier heeft niet overal wettelijke bescherming.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer