WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De zuidelijke zeebeer

De zuidelijke zeebeer of Arctocephalus australis. Grootte : mannetje lichaamslengte 1,8 tot twee meter, gewicht  tot 135 kg. Wijfje 1,5 meter en veertig kg. De dieren op de Falkland-eilanden worden gewoonlijk het grootst, die van de Galapagos-eilanden, waarbij de beide seksen meer overeenkomen, zijn het kleinst. Uiterlijk : mannetje donkergrijs met goed ontwikkelde manen van langer, lichter haar om nek en schouders; onderkant geel, vinpoten roodachtig bruin. Wijfjes meer gelijkmatig grijsbruin.
Verspreidingsgebied : er worden drie ondersoorten onderscheiden, de A.a. australis, de A.a. gracilis en de A.a. galapagoensis.
Het is typerend voor zuidelijke zeeberen van het vasteland en de Falkland-eilanden dat zij zich in november op hun werpplaatsen verzamelen, waarbij de volwassen bullen hun territoriale posities in het begin van de maand innemen en de wijfjes later opduiken om zich bij hen te voegen tot kleine harems van twee of drie leden. De meeste jongen worden in november en december geboren. Het voortplantingsseizoen van de populaties van de Galapagos-eilanden is langduriger en mogelijk onbeperkt. Deze soort wordt op verschillende eilanden voor de kust van Uruguay commercieel geŽxploiteerd. Elders wordt ze beschermd, hoewel het mogelijk is dat het totale aantal laag blijft door de stroperij op andere ligplaatsen. Geschat wordt dat er van de ondersoort van de Falkland-eilanden ongeveer 20.000 zijn, in zes of zeven grote kolonies; mogelijk 75.000 tot 100.000 van de ondersoort van het vasteland, voornamelijk in Uruguay, ArgentiniŽ en zuidelijk Chili, en 1.000 tot 2.000 van de ondersoort van de Galapagos-eilanden, verspreid over een aantal kolonies. Volgens het Red Data Book omvat de populatie van de Galapagos-eilanden wel 5.000 tot 10.000 individuen (1978).


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer