WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De zuidelijke zeeolifant

De zuidelijke zeeolifant of Mirounga leonina. Grootte : mannetje lichaamslengte vijf tot 6,5 meter, gewicht waarschijnlijk tot vierduizend kg. Wijfje veel kleiner, drie tot vier meter lang, gewicht tot duizend kg. Uiterlijk : een reusachtige, grijsbruine rob. Volgroeide mannetjes zijn kolossale dieren, met een korte, hangende slurf, die ze in het voortplantingsseizoen tot de grootte van een voetbal kunnen opblazen. Oude mannetjes zijn bijna kaal en zitten op kop en schouder vol diepe littekens van bij het vechten opgelopen verwondingen. Wijfjes en halfvolwassen mannetjes hebben een ruwe blauwgrijze tot bruine pels.
Verspreidingsgebied : de zuidelijke oceanen; ze werpen jongen in Zuid-ArgentiniŽ, op Tierra del Fuego en op de meeste van de koude en gematigde subantarctische eilanden. Onvolwassen dieren verspreiden zich naar het zuiden tot de kusten van het zuidpoolgebied en naar het noorden tot Nieuw-Zeeland, AustraliŽ en Zuid-Afrika, waar wijfjes alleen een enkele maal hun jong ter wereld brengen.
Zuidelijke zeeolifanten, de grootste van alle levende robbensoorten, brengen het grootste deel van de winter door in zee. Zij voeden zich met vis en pijlinktvis, die voornamelijk in diep water worden gevangen. In het voorjaar (september) verschijnen ze op de stranden van hun zuidelijke eilanden, enkele op het zeeijs. Volwassen mannetjes komen het eerst aan en bakenen hun territorium af met veel luidruchtige gevechten en dreigend vertoon. De opgeblazen slurf doet daarbij uitstekend dienst als imponeermiddel; hij functioneert ook als een klankbord voor de bek, waardoor het gebrul een olifantachtige diepe klank krijgt. De drachtige wijfjes volgen, waarbij ze grote groepen vormen, waar de dominerende mannetjes voortdurend proberen hun rivalen buiten te sluiten. De jongen worden ongeveer een week nadat hun moeders zijn aangekomen, geboren. Zij zijn dan ruim een meter lang en gehuld in een zwarte wollige vacht; zij voeden zich met de voedzame melk, waardoor hun geboortegewicht van 45 kg binnen drie weken verdrievoudigd of verviervoudigd wordt. Paring vindt plaats zodra de jongen gespeend zijn en de koeien naar zee terugkeren. Met vijf weken verlaten ook de jongen, die inmiddels een gladde grijze pels hebben gekregen, de stranden en geven de uitgeputte stieren hun territorium op. Gedurende de ganse zomer worden de volwassen dieren weer vet in zee, waarna ze terugkomen om te verharen. Zij brengen ruim een maand aan de kust door, als sardientjes opeengepakt in stinkende modderpoelen, slapend of ruzie makend, waarbij ze hun vacht in repen kwijtraken. Als het koude weer aankomt, sluipen ze weg naar zee. Mannetjes zijn vanaf hun tiende jaar, soms eerder, volwassen genoeg om hun territorium met succes te verdedigen; wijfjes kunnen jongen voortbrengen vanaf hun derde jaar. Zuidelijke zeeolifanten zijn gedurende de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw bijna tot uitsterven toe bejaagd om hun traan, maar nu zijn ze bijna volledig beschermd op al hun voortplantingsplaatsen. De wereldpopulatie is waarschijnlijk groter dan 600.000.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer