WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De zwarte dolfijn

De zwarte dolfijn of Berardius bairdii. Grootte : lichaamslengte tien tot twaalf meter of langer; gewicht van grote exemplaren 12.000 kg of meer. Het wijfje is wat groter dan het mannetje. Uiterlijk : op de rus zwart of zilver- tot donkergrijs, op de buik lichter, witte vlekken aan de keel, tussen de borstvinnen en om de snavel. Een 'slanke' walvis met hoog voorhoofd en duidelijk afgebakende bek. De mannetjes hebben twee paar platte, driehoekige tanden in de onderkaakhelften.
Verspreidingsgebied : beperkt tot de koudere wateren van het noorden van de Grote Oceaan, van de Beringzee en de Zee van Ochotsk tot Alaska. Zo nu en dan worden ze naar het zuiden aangetroffen tot het zuidoosten van Japan en het zuiden van CaliforniŽ.
Deze soort, die de noordelijke tegenhanger is van B. arnuxii en de grootste van alle spitssnuitdolfijnen, zwerft door het noordelijke deel van de Grote Oceaan. Zij is voornamelijk bekend door gestrande exemplaren, maar plaatselijke bejaging op kleine schaal bij Canada, de Verenigde Staten en Japan heeft nadere informatie opgeleverd. Gewoonlijk worden ze ver uit de kust gevonden, waar zij zich in diepe wateren voeden met pijlinktvis, vis en op de bodem levende ongewervelde dieren. De jongen zijn bij de geboorte vier tot vijf meter lang; de wijfjes werpen waarschijnlijk om de drie jaar. Hoewel het aantal bij Japan, waar het meest wordt gevist, kan zijn afgenomen, wordt de soort in haar geheel door de mens niet met uitsterven bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer