WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De zwarte schaarbek

Orde : Charadriiformes - familie : Rynchopidae - geslacht : Rynchops en soort : Rynchops niger. De Afrikaanse schaarbek en de Indische schaarbek behoren tot hetzelfde geslacht en familie als de zwarte schaarbek.
Laagscherend over het water met zijn snavel gedeeltelijk ondergedompeld, is de zwarte schaarbek makkelijk te onderscheiden van andere watervogels. Hij heeft een opmerkelijk zwart met wit verenkleed en een oranje-zwarte snavel, en een unieke manier om voedsel te zoeken. Deze vogel komt voor langs kustgebieden met warm water in Noord- en Zuid-Amerika.
De zwarte schaarbek nestelt gewoonlijk in kolonies tussen de 100 en 200 paren, en heeft één partner. Het paar maakt capriolen in de lucht en zit elkaar achterna tijdens de hofmakerij om relaties aan te gaan en aan te halen. Voor het paren brengt het mannetje het vrouwtje vaak een vis. Beide ouders broeden de eieren uit, die na drie weken uitkomen. Samen brengen ze de jongen groot en voeren ze vis. Ouders verdedigen hun jongen fel. Wanneer ze ouder zijn, graven de kuikens die van het nest afdwalen een ondiep hol waarin ze plat gaan liggen om zichzelf te beschermen.
Hoewel niet wereldwijd bedreigd, neemt het aantal zwarte schaarbekken af. Dit gebeurt voornamelijk langs de oostkust van de Verenigde Staten, vooral doordat mensen hun nestplaatsen verstoren. De aanwezigheid van mensen, het toenemende verkeer dat ermee gepaard gaat en recreatieve achtervolging op stranden en in kustwateren zorgen voor verstoring in de zomer tijdens de broedperioden.
Zwarte schaarbekken leven in grote kolonies, vaak met andere vogels zoals sternen, op koraalstranden en zandbanken. Ze komen veel voor rond getijdenmoerassen en riviermonden, langs oevers van brede rivieren en op sommige binnenlandse meren. Ze komen wel 's nachts samen om te vliegen en gebruiken daarvoor hun speciaal aan het donker aangepaste ogen. Gewoonlijk eten ze in de vroege ochtenduren of in de schemering. Ze slapen, rusten en zonnebaden of poetsen zichzelf overdag in ondiepe wateren.
Tijdens een voedselvlucht vliegt de zwarte schaarbek zeer laag over het water in een rechte lijn, zijn vleugels millimeters verwijderd van het oppervlak. Hij zoekt alleen, in paren of in familiegroepen naar voedsel en leeft in de buurt van rustige wateren die zelden of nooit verstoord worden door golven die het moeilijk maken om te vissen. De schaarbek rust vaak door op z'n buik plat op de grond te liggen met z'n snavel recht vooruit.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer