W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ziekten en aandoeningen overzicht

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een schrijnend, branderig gevoel vlak boven de maag, achter het borstbeen en soms in de keel. Sommige mensen voelen het als een drukkend of knijpend gevoel achter het borstbeen. De oorzaak is het zure maagsap dat in de gevoelige slokdarm komt. Andere namen voor brandend maagzuur zijn zuurbranden of reflux- klachten (reflux = terugstromen).

De slokdarm-maagovergang
Alles wat wij via de mond tot ons nemen gaat door de slokdarm naar de maag. De slokdarm heeft een 'aansluiting' op de maag, die juist onder ons middenrif zit. De spieren van het middenrif zorgen ervoor dat maagzuur en voedsel (dat in de maag zit), niet gemakkelijk terug kunnen naar de slokdarm. Het maagzuur doet in de maag z'n werk en als het voedsel daar voldoende is verteerd, gaat het door de dunne darm.
Soms is er iets mis met de slokdarm sfincter - de 'portier' tussen maag en slokdarm -; dit treedt op bij een zogenaamde maagbreuk. Het gat waardoor de slokdarm naar de maag loopt is dan te wijd. De oorzaak hiervan is niet bekend.
Iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur. Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Als u er vaker of regelmatig last van heeft, is het anders. De slokdarm kan dan ge�rriteerd of soms zelfs ontstoken raken. Als dit het geval is, of als u regelmatig 's nachts wakker wordt van brandend maagzuur is het verstandig naar uw huisarts te gaan.

Wat kunt u zelf doen als u maagklachten heeft?
Er is een aantal algemene adviezen bekend om maagklachten te verminderen.
1] Van een aantal produkten is bekend dat sommige mensen er last van krijgen: koffie, alcohol, chocolade, pepermunt, dille, gasvormende produkten, vet voedsel, ijskoude en zure dranken. Als dat bij u het geval is, dan kunt u deze produkten beter (tijdelijk) niet meer gebruiken. Dat geldt ook voor sterk gekruid eten. Het is niet schadelijk, maar stop ermee als u klachten krijgt.
2] Ook met melk drinken moet u een beetje opletten als u regelmatig brandend maagzuur hebt. Het is gezond om elke dag zo. n 2 glazen melk te drinken. De kalk en eiwitten in melk stimuleren de produktie van maagsap. Het drinken van melk geeft dus even verlichting voor brandend maagzuur. De melk neutraliseert het maagsap dus tijdelijk.
3] Vezelrijke voeding is over het algemeen goed voor mensen met maagklachten. Vezelrijke voeding blijft langer in de maag. Het maagsap heeft veel 'werk' aan een vezelrijke maaltijd, waardoor het minder snel de maagwand kan aantasten.
4] Sommige mensen roken . tegen de zenuwen'. Het is echter een misverstand te denken dat deze verminderde stress uw maag helpt. Roken irriteert het maagslijmvlies en verslapt de sfincter, de portier tussen slokdarm en maag.
5] Ook alcohol irriteert het slijmvlies in de maag en slokdarm. Het stimuleert de produktie van maagsap. Drink daarom alcoholhoudende dranken het liefst helemaal niet of anders tijdens de maaltijd. Mensen met maagklachten kunnen de combinatie van koffie en alcohol beter vermijden.

Wanneer moet u naar de huisarts?
Als de maagklachten regelmatig terugkomen, of als hevige pijn niet verdwijnt, kunt u het beste naar uw huisarts. Ook bij de volgende klachten is het beter om naar de huisarts te gaan:
- als het voedsel in de slokdarm niet wil zakken
- bij onverklaarbare vermagering
- bij regelmatig overgeven
- als de ontlasting zwart gekleurd is
- bij hevige, langer durende pijnklachten
Aan de hand van de beschrijving van uw klachten, kan uw huisarts nagaan wat er met uw maag aan de hand is. Het is dus belangrijk dat u alles over uw klachten vertelt en ook of u maagtabletten slikt. De huisarts kan niet in uw maag kijken, maar weet uw klachten vaak wel goed te plaatsen. Bij onduidelijkheid of onzekerheid is nader onderzoek nodig. Als de huisarts niet weet wat er aan de hand is met uw maag of als de medicijnen niet helpen, kan hij u doorverwijzen naar een ziekenhuis. Daar kan bijvoorbeeld met een gastroscopie - een maagkijkonderzoek - in uw maag worden gekeken hoe het er daar uitziet.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google