W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Gember

Zingiber officinale.

Gember is een specerijplant uit de gemberfamilie, die tegenwoordig bijna in alle tropische landen wordt geteeld. De grootste leveranciers zijn India, Maleisi� en China. Met zijn tot twee meter hoge bladerige stengels doet de gember aan riet denken. Onder de grond groeien de krachtige wortelstokken die de reeds in de oudheid bekende, en ook thans nog zeer populaire specerij leveren. De vermeerdering van de gemberplant vindt plaats door worteldeling; de in stukken gesneden wortelstokken worden in een lichte, voldoende vochtige grond geplant. Voor het oogsten wordt de wortelstok zes tot twaalf maanden na de uitzaai naar boven geploegd. Gember is als specerij in twee soorten in de handel. Zwarte gember zijn de gewassen, gedroogde, ongeschilde of slechts ten dele van de kurk ontdane wortelstokken. Witte gember is geschild en gebleekt. Gember is in stukken, gemalen, gekonfijt, ingelegd of als siroop verkrijgbaar. Gemalen gember wordt in gebak en voor zoete spijzen gebruikt, maar ook in soepen, vlees en vis. Gember zit ook in kerriepoeder en in ketchup. Gember, in stukjes, hoort bij zoetzure ingelegde pompoen. De ongeschilde zwarte gember wordt barbadosgember genoemd en de beste (geschilde) kwaliteit witte gember heet Jama�cagember. Gember wordt ook gebruikt voor de bereiding van ginger ale (gemberbier).

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google