W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Laurier

Laurus nobilis.

De altijdgroene laurierboom groeit in alle gebieden rondom de Middellandse Zee. De boom heeft leerachtige, enkelvoudige bladeren en in de oksels witachtige bloemschermen, die bij het rijpen zwartblauwe bessen worden. Tegenwoordig wordt de laurier niet meer alleen in het Middellandse-Zeegebied gekweekt, maar eveneens in het zuiden van de Sovjetunie. De tweejarige bladeren, die tot tien cm lang en drie cm breed kunnen worden, worden in het herfst geoogst. Om ze hun geur niet te laten verliezen, worden ze in dunne lagen in de schaduw gedroogd. De geur is afkomstig van een etherische olie die pinine, cineool en cinine bevat. De beste laurierbladen moeten lichtgroen zijn, zonder stengel; grijze of zelfs donkerbruine bladeren zijn van inferieure kwaliteit. Meestal worden de bladeren gedroogd gekocht, maar er is ook laurier in poedervorm verkrijgbaar. Tot poeder verwerkte laurierbladeren worden gebruikt om vleesgerechten, melkpuddingen, soepen, eenpansgerechten en zoete witte sauzen op smaak te brengen. Laurier is eveneens een vast bestanddeel van een bouquet garni. Verse laurierbladeren zijn onmisbaar voor het marineren van vlees en haringen; ze worden gebruikt bij groenten in het zuur en paddestoelen en horen thuis in de jus, bij gekookte vis en in roomsauzen. Kleine laurierboompjes worden ook in bakken gekweekt. De vermenigvuldiging geschiedt door zaad dat onmiddellijk na het rijp worden van de vruchten begint te kiemen, of door stekken van bladscheuten.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google