W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Wijnruit

Ruta graveolens.

Wijnruit is een overblijvende altijdgroene halfstruik die in Zuid-Europa en in het Midden-Oosten op zonnig plekken op zeer poreuze grond groeit. De groen-geelachtige bloemen groeien uit tot groene, gelobde zaaddozen. In de tuin kan de wijnruit door stekken, afleggen en worteldeling worden vermeerderd; met zaad gaat dit wat moeilijker. Een rijke oogst kan worden bereikt door de nog niet verhoute delen veelvuldig te snoeien. Na het drogen, dat ongeveer een week in beslag neemt, worden de bladeren gemalen. Voor keukengebruik worden jonge, verse, gedroogde of tot poeder vermalen blaadjes gebruikt. Ze zijn smaakopwekkend en geven vooral aan vis, eieren en kaas een bijzondere smaak. De wijnruit wordt met andere kruiden als marinade voor wild gebruikt. Het is verstandig met de blaadjes van de wijnruit spaarzaam om te gaan, want niet iedereen verdraagt het even goed. Wijnruit wordt pas aan de gerechten toegevoegd wanneer ze helemaal gaar zijn. In Itali� bereidt men met wijnruit een sterk alcoholische drank die onder de naam Grappa zeer bekend is. Het wordt ook gebruikt in cocktails van groentensappen of in plaats van azijn.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google