W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Zwarte mosterd

Brassica negra.

De zwarte mosterd is ��njarig en de stengel wordt tot 150 cm hoog. De kelk van de gele bloempjes is afstaand. De hauwen liggen vlak tegen de steel aan, worden twee tot twee en een halve cm lang en bevatten het zwarte zaad. De bloeitijd duurt van juni tot augustus en de rijping van het zaad vindt in de periode augustus/september plaats. De zwarte mosterd groeit in het wild langs de rivieroevers, op kiezel en zanderige gronden. De rijpe hauwen worden geoogst en daar worden dan de zaadkorrels uitgeklopt. Bij de teelt worden de in augustus of september afgesneden planten tot schoven gebonden die ter voorkoming van zaadverlies op doeken worden geplaatst. Tegenwoordig wordt zwarte mosterd in verschillende Europese landen en in Chili verbouwd, zij het dat er meer witte dan zwarte mosterd wordt geplant. De zaadjes van de zwarte mosterd zijn bruin tot zwart en hebben een middellijn van anderhalve mm. In Duitsland wordt witte of gele mosterd met ongeveer tien procent zwarte mosterd vermengd. Bij de bereiding van consumptiemosterd wordt eerst de olie uitgeperst en daarna wordt de rest, de zogeheten mosterdkoek, vermalen. De beste en duurste mosterd wordt met wijnmost, en de goedkopere soorten met azijn of zelfs water vermengd, afgezien uiteraard van de andere ingredi�nten.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google