W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 


Aanraken   van   slangen

In gevangenschap levende slangen raakt u zo weinig mogelijk aan. Onder de redenen dit wel te doen bevinden zich het verwijderen van de slang om het hok te kunnen schoonmaken, het toedienen van medicijnen, het seksen en het verwijderen van stukjes onvervelde huid. Als slangen als broedlingen verkregen worden, raken ze er snel aan gewend wanneer ze zo nu en dan voorzichtig worden aangeraakt. Dit maakt het een stuk makkelijker om hen aan te raken wanneer ze volwassen zijn, maar u moet niet denken dat ze dat prettig vinden. Haal slangen nooit uit hun hok om er alleen maar mee te spelen.
De technieken voor het oppakken en vasthouden kunnen iets verschillen afhankelijk van de grootte en het temperament van de slang. Jonge dieren van middelgrote soorten en kleine soorten kunnen eenvoudig rond het midden van hun lichaam worden vastgepakt en stevig worden vastgehouden. Voor het gedwongen voeren of voor andere handelingen pakt u ze voorzichtig tussen duim en wijsvinger achter de kop vast. Grotere slangen ondersteunt u over de hele lengte van hun lichaam, anders kunnen verwondingen ontstaan. Voor het gedwongen voeren van deze slangen zijn soms twee mensen nodig, of anders kan het lichaam onder een arm worden weggestopt terwijl de nek wordt vastgehouden, waardoor ��n hand vrij blijft. Zo kunnen voor het seksen met een peilstift ook twee mensen nodig zijn - ��n voor het vasthouden van kop en lichaam terwijl de ander de peilstift hanteert.
Grote, agressieve slangen, zelfs van niet-giftige soorten, kunnen altijd het beste stevig achter de kop worden vastgehouden, waarbij de rest van hun lichaam wordt ondersteund. Zij kunnen eerst voorzichtig bij hun nek worden klemgezet met een voor dit doel gemaakte slangehaak (de traditionele gevorkte stok is geheel onbruikbaar) of een ander geschikt instrument. Veel zwaargebouwde soorten kunnen eenvoudig van de grond worden opgelicht door een haak onder het midden van hun lichaam te schuiven. Wanneer ze eenmaal van de grond zijn, bijten ze meestal minder snel en kunnen gewoonlijk veilig worden vastgehouden.
Giftige slangen worden altijd verplaatst met een lange slangehaak of grijpstok. Ook grote boa's of pythons zijn sterke slangen die gevaarlijk kunnen zijn als ze niet met respect worden behandeld. Drapeer nooit een groot exemplaar om de hals (niet bij uzelf en ook niet bij een ander) en zet hun hokken niet op ooghoogte. Ga nooit een groot inloophok binnen terwijl de slang aan het eten is, en zorg ervoor dat de geur van knaagdieren of van ander voedsel grondig van uw handen is afgewassen voordat u probeert een grote wurgslang op te pakken. De beet van een grote python of boa kan pijnlijk en ernstig zijn en er zijn verscheidene gevallen bekend waarbij slangen hun baas bij het voeren probeerden te wurgen, soms met fatale gevolgen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer