WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Abessijn

Land van herkomst : AziŽ ?
Andere namen : Bunny Cat (konijnenkat of haaskat), Aby

Een elegante, voorname kat met goudgespikkelde ogen

De Abessijn behoort tot de oudste kattenrassen, maar het staat niet precies vast waar hij vandaan komt. Mogelijk stamt hij uit EthiopiŽ, het vroegere AbessiniŽ. Helaas is er in EthiopiŽ geen enkele documentatie te vinden over agoutikatten. Toch blijft, door zijn gelijkenis met de heilige kat uit het oude Egypte, de legende voortbestaan dat hij op de oevers van de Nijl is geboren. En inderdaad wordt er gezegd dat Ramses II aan de koning van AbessiniŽ om een kolonie katten vroeg om mee te nemen naar Egypte. Overigens worden katten met een soortgelijke vacht als die van de Abessijn aangetroffen in Afrika, EuraziŽ en AziŽ. Bijvoorbeel Felis Libyca, de Afrikaanse wilde kat en de Felis chaus, de moeraskat. Echter het feit dat in India en AziŽ katten voorkomen met een agoutivacht (ticking) maakt het waarschijnlijker dat de Abessijn uit AziŽ stamt.
Naar verluidt werd de eerste Abessijn, in 1868 door maarschalk Sir Robert Napier uit EthiopiŽ meegebracht naar Groot-BrittanniŽ. Deze kat, Zula genaamd, werd in 1871 in het Crystal Palace in Londen tentoon gesteld. In 1874 gebon G. Stables een wetenschappelijke studie naar de kat. Het ras, in 1882 erkend in Engeland, werd vastgelegd en verbeterd door het kruisen met de Brits Korthaar. In 1889 werd de eerste rasstandaard gepubliceerd door H. Weir. De ontwikkeling van het ras begon in de Verenigde Staten voor 1910 en in 1917 werd de Abessijn door de C.F.A. erken.
Aan het begin van de negentiende eeuw, in 1827, werd aan een Leids museum een opgezette kat aangeboden, die alle raskenmerken van een Abessijn bezit. In 1937 werd de eerste Abbesijn om mee te fokken in Nederland ingevoerd. Ook andere Europese fokkers gingen in de dertiger jaren werken aan het selecteren van de Abessijn. Na twee wereldoorlogen en een epidemie van kattenleukemie tussen 1960 en 1970 stierf het ras bijna uit.
Tegenwoordig behoort de Abessijn tot de bekendste en meest geliefde kortharige rassen.

Algemene kenmerken
Gemiddelde grootte, gewicht 4-7,5 kg, een koninklijke verschijning, roofdierachtig. Sierlijk, evenwichtig, Oosters type met langwerpige kop (Engelse Abessijn), of een compacter type met een meer afgeronde kop (Amerikaanse Abessijn). Kortharig, agoutivacht.
Karakter/bijzonderheden
De Abessijn is een zeer actieve, extraverte en speelse kat, erg nieuwsgierig, maar wel evenwichtig. Hij heeft een sterke onafhankelijke persoonlijkheid, maar is ook een aanhankelijk gezelschapsdier. Deze zachtaardige, gevoelige kat heeft veel aandacht nodig. Hij heeft er een hekel aan om alleen te zijn. De liefde voor zijn baasje is groot. Hoewel hij erg aanhalig is, klinkt zijn gemiauw maar heel zacht. Zijn onstuimigheid neemt af met de jaren. Deze atleet en jager heeft beweging nodig en dus ruimte. Een omheinde tuin is zeer wenselijk.
De verzorging is eenvoudig. Eťn keer per week borstelen en kammen is voldoende. Tijdens de rui regelmatig de dode, losse haren verwijderen. Met een zeem kan de vacht mooi glanzend gemaakt worden.
 

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be