WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Afgeknotte knotszwam

Clavariadelphus truncatus
Kenmerkend voor deze soort is het afgeknotte vruchtlichaam dat aan de bovenkant lijkt te zijn afgesneden. Het vruchtlichaam is zes tot vijftien cm hoog. Onderaan is het één tot twee cm en bovenaan drie tot zes cm breed. Meestal is het knotsvormig. Aan de bovenkant is het vruchtlichaam afgeknot en plat, in het begin soms wat ingedeukt. Het kan ook opensplijten. Bij jonge exemplaren is het hele oppervlak glad, later wordt dit ruw of ontstaan er lengtegroeven, soms met bovenaan hersenvormige plooien. De kleur is okergeel, oranje of roodachtig. Bij volgroeide exemplaren is het hele vruchtbare deel ietwat paars. In het begin is het vlees vezelig, later vlokkig en betrekkelijk zacht. Het is wittig tot licht okerkleurig en kleurt bruinpaars op een breukvlak. De geur is aangenaam en de smaal is zoetig.
Deze paddestoelen kunt u van augustus tot november aantreffen in naaldbossen, met name onder sparren en uitsluitend op zeer kalkrijke grond.
Ze komen meestal in heuvelachtige gebieden voor, maar ook wel in het gebergte. Het is geen algemeen voorkomende soort en is eerder nogal zeldzaam. Hij is eetbaar en laat zich goed verwerken in een gemengde paddestoelenschotel. Maar gezien zijn zeldzaamheid speelt hij op culinair gebied geen grote rol.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer