W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De Afrikaanse eierslang

De eierslang, Dasypeltis scabra, is een middelgrote colubride uit Afrika, die voornamelijk interessant is vanwege haar eetgewoonten. Zij leeft uitsluitend op een dieet van vogeleieren en heeft een reeks gespecialiseerde wervels waarmee zij de schalen als het waren kan doorzagen, die ze weer uitbraakt nadat de inhoud van het ei is doorgeslikt. Hoewel de slang een lengte van bijna ��n meter kan bereiken, zijn de meeste exemplaren aanzienlijk kleiner. Hun kleuring is zeer variabel, maar de meeste zijn grijs- of bruinachtig, met een rij donkere vlekken op de rug en flanken. Sommige exemplaren missen deze tekening.
Hoewel zij zelf ongevaarlijk is, kan een eierslang wanneer ze bedreigd wordt de giftige gewone padadder, Causus rhombeatus, nabootsen. Ze rolt hierbij haar lichaam op en uit daarbij met haar ruwe schubben een raspend of sissend geluid, en soms voert ze schijnaanvallen uit terwijl ze de donkere binnenkant van haar bek laat zien.
De verzorging van deze soort is eenvoudig, mits er een constante aanvoer van eieren aanwezig is. Ze hebben een flinke bekopening en zijn in staat eieren door te slikken die in doorsnee veel groter zijn dan hun kop. Toch voert u jonge slangen met kleine eieren, zoals van vinken, die niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, tenzij u iemand kent die deze vogels fokt. Bij het groter worden kunnen ze overgaan op eieren van kwartels, duiven of zelfs van kippen. Een andere voedermethode is om de dooier met een spuit en rubber slangetje direct in de maag in te brengen, maar dit doet de belangrijkste reden om deze slang te houden teniet.
Een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius lijkt bij deze slang te passen, maar door middel van temperatuurgradatie biedt u haar meer keuze. Als fokken het doel is, zal het waarschijnlijk nodig zijn de temperatuur in de winter te verlagen. Tot nu toe wordt er nog niet regelmatig met deze soort gefokt vanwege het voor de hand liggende bezwaar van het vinden van geschikt voedsel voor de kleine (20 cm lange) broedlingen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer