W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De Afrikaanse reuzenslak

Orde : Pulmonata - familie : Stylommatophora - geslacht : Achatina en soort : Diverse. Landslakken behoren tot de orde Pulmonata. De pulmonaten hebben een eenvoudige long ontwikkeld waardoor ze op het land kunnen leven.
Hij eet vrijwel alles en plant zich constant voort. Daarom gedijt de Afrikaanse reuzenslak in vrijwel elk leefgebied. Sommige soorten hebben zich weten te verspreiden over de grote delen van de wereld, waar ze soms een populair huisdier zijn. Ze worden vaak echter ook gevreesd en gehaat, omdat ze gewassen en tuinen aantasten.
Deze grote slak is vooral tijdens de nacht actief en verschuilt zich overdag op donkere, vochtige plekken voor al te fel zonlicht. Hoewel hij het best gedijt in een vochtige, tropische omgeving, kunnen sommige reuzenslakken ook tegen de extreme hitte en bittere kou van bijvoorbeeld een semiwoestijn. Zodra het te heet, te droog of te koud wordt, zoekt hij gewoon een veilige plek op en stopt zijn zachte, vochtige lichaam terug in zijn schelp. Hij sluit de opening af met een laag calciumrijk slijm, dat zich tot een beschermende laag verhardt, en gaat vervolgens een periode van diepe rust of estivatie in, die maanden en soms wel jaren kan duren. Tijdens zo'n periode kan de slak wel zestig procent van zijn lichaamsgewicht kwijtraken.
Deze slak haalt een lengte van 20 tot 39 cm en een gewicht van 598 tot 704 gram. De plaatselijke bevolking van West-Afrika maakt van oudsher jacht op sommige soorten of houdt ze voor voedsel, en sommige soorten zijn geliefde verzamelobjecten. Gereguleerde jacht of commercieel fokken vormt wellicht de oplossing.
Net als alle slakken is de Afrikaanse reuzenslak een hermafrodiet. Hij bezit zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Toch kan hij zich niet in zijn eentje voortplanten. Hij moet een partner zien te vinden met wie hij sperma kan uitwisselen. Vervolgens slaat hij dat sperma vaak maandenlang op zijn zijn lichaam tot hij klaar is om eieren te bevruchten. Na slechts ��n paring legt de slak soms maanden achtereen talrijke hoopje bevruchte eieren. De meeste reuzenslakken begraven hun eieren in warme, vochtige grond en na ��n tot drie weken komen de kleine, doorzichtige jonge slakken te voorschijn. Een pasgeboren jong eet eerst zijn eigen calciumrijke eierschaal op en gaat daarna direct op volwassen voedsel over. In warme, vochtige omstandigheden groeit een jonge slak snel, maar de slak blijft zijn hele leven groeien.
Naast korstmos, algen en schimmels, bestaat hun voedsel vooral uit planten en resten van dieren, al zijn ze niet erg kieskeurig. In gecultiveerde gebieden vreten deze enorm grote slakken naast sierplanten alle groenten en fruit die ze op hun weg vinden. Ze zijn vooral gek op zonnebloemen. Om goed gezond te blijven moeten Afrikaanse reuzenslakken een bepaalde hoeveelheid calcium nuttigen en dat halen ze vooral uit bladerrijke, donkergroene vegetatie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer