W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Alessandro Manzoni

Manzoni, Alessandro (Milaan 7 maart 1785 - aldaar 22 mei 1873), Italiaans schrijver, van adellijke familie, verbleef tussen 1805 en 1810 in Parijs, waar hij bevriend raakte met de filoloog Claude Fauriel, die zijn interesse voor de geschiedenis en voor Shakespeare wekte. Zijn gedichten uit die vrijdenkerstijd verloochende hij later. In 1810 keerde hij terug tot de Rooms-Katholieke Kerk. Manzoni's beste lyriek, de vijf Inni sacri (Geestelijke hymnen), ontstaan tussen 1812 en 1822, wekten algemeen bewondering. Twee historische drama's, waarin hij zich bewust afkeerde van de vorm van de klassieke tragedie, vestigden zijn faam in Frankrijk en Duitsland; Goethe vertaalde de ode op de dood van Napoleon, Il cinque Maggio (De vijfde mei, 1821). Hoewel Manzoni met het Risorgimento was verbonden, bleef hij verre van de politieke strijd en leidde een teruggetrokken leven.
De historische roman I promessi sposi (De verloofden, aanvankelijk als Gli sposi promessi, 1825-1827, vol lombardismen gepubliceerd; na een verblijf te Florence in 1840-1842 in het Toscaans herschreven, uitg. 1842) bezorgde hem Europese roem. Het boek was van grote betekenis voor de ontwikkeling van de roman en van de Italiaanse taal en wordt thans tot de meesterwerken van de wereldliteratuur gerekend. Ogenschijnlijk is het een Milanese roman uit de tijd van de Spaanse onderdrukking, ca. 1630, in feite een aan de lokale historie van de 17de eeuw gespiegeld stuk wereldgeschiedenis, vol meesterlijk getekende figuren.
Uit het werk blijkt het vaste geloof van de auteur in het goddelijk heilsplan, dat de loop der geschiedenis bepaalt. Na 1842 sleet Manzoni zijn jaren in afzondering en hield hij zich bezig met historische, taalkundige en andere studi´┐Żn. In 1860 werd hij senator en in 1872 ereburger van Rome. Zijn uitvaart werd een nationale gebeurtenis; Verdi schreef voor die gelegenheid zijn Requiem, dat echter pas een jaar later werd uitgevoerd. Zijn buitenhuis in Lecco (bij het Comomeer) is thans 'museum van I promessi sposi'.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer