W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Alexander Fleming

Fleming, Alexander, Sir (Lochfield, Darvel, Schotland 6 aug. 1881 - Londen 11 maart 1955), Brits bacterioloog, deed tijdens de Eerste Wereldoorlog als militair arts onderzoek naar wondbesmetting, werd in 1919 hoogleraar in de bacteriologie te Londen en ontdekte in 1922 (samen met Allison) de remmende eigenschappen van lysozym.
In 1928 was hij bezig met het kweken van stafylokokken, toen een van de cultures werd besmet met een schimmel van het geslacht Penicillium. In de omgeving van de schimmelkolonie werden de stafylokokken opgelost. Fleming concludeerde hieruit dat de schimmel een antibacteri´┐Żle stof produceerde. Hij wist de schimmel verder te kweken en deze stof, die hij penicilline noemde, in kleine hoeveelheid af te zonderen.
Pas gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het onderzoek door o.a. E.B. Chain en H.W. Florey op grote schaal voortgezet zodat met de geneeskundige toepassing kon worden begonnen (zie ook antibiotica). In 1945 kregen deze drie onderzoekers samen 'voor de ontdekking van penicilline en zijn genezend effect bij verschillende infectieziekten' de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer