W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Alexandre Eiffel

Eiffel, Alexandre Gustave (Dijon 15 dec. 1832 - Parijs 28 dec. 1923), Frans ingenieur, verwierf al vroeg bekendheid met zijn constructies van stalen bruggen (o.a. te Bordeaux, 1858), waarbij hij als eerste in het groot geperste lucht toepaste.
Zijn nieuwe methoden voor het ontwerpen van grote stalen geraamten culmineerden in de beroemde, voor de wereldtentoonstelling gebouwde Eiffeltoren in Parijs (30 juni 1887-eind mei 1889) op het Champ de Mars, 302 m hoog (bij zeer warm weer zet hij ca. 18 cm uit). Het hoogste deel van de toren werd gebouwd door acrobaten en hoogwerkers. De Eiffeltoren is een technisch meesterwerk, dat sedert 1909 staatseigendom is en wordt gebruikt voor meteorologische en astrofysische waarnemingen, alsmede als station voor telegrafie, radio en televisie (door plaatsing van de televisiemast in 1956 werd de toren 320 m hoog). Eiffels ontwerpen voor de enorme stalen sluizen in het Panamakanaal zijn slechts gedeeltelijk uitgevoerd; ook Eiffel was betrokken in het Panamaschandaal.
De studies voor de constructie van de Eiffeltoren waarin hij een bepaald, naar hem genoemd soort windtunnel gebruikte, hadden hem op het gebied van de a�rodynamica gebracht. In 1912 opende hij in Auteuil een laboratorium; door zijn onderzoekingen aldaar (hij testte in zijn windtunnel vliegtuigmodellen van o.a. de gebroeders Wilbur en Orville Wright en Louis Bl�riot) werd hij de grondlegger van de luchtvaartstudie.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer