Rubriek :
Ziekten en
aandoeningen overzicht
Allergie
Wat is allergie ?
Elke mens heeft een verdedigingssysteem dat hem in normale
omstandigheden beschermt tegen infecties. Wanneer men een
allergie heeft, reageert dit verdedigingssysteem abnormaal op
stoffen uit onze omgeving. De stoffen waarop mensen een
allergische reactie krijgen, worden allergenen genoemd. Het zijn
dus niet de allergenen die ziek maken, wel de reactie ertegen,
waardoor er ziekteverschijnselen ontstaan. Er zijn veel stoffen
in de omgeving waaraan men allergisch kan worden. Het gaat niet
alleen om stoffen die we inademen, bijvoorbeeld uitwerpselen van
de huisstofmijt of stuifmeelkorrels, maar ook om stoffen die we
eten, bijvoorbeeld melkproducten, eieren, noten, groenten,fruit,
granen, vis en schaaldieren. Soms kunnen geneesmiddelen een
allergie veroorzaken. Men kan ook een reactie krijgen op het gif
van bijen en wespen of reageren op het contact met bijvoorbeeld
latex in handschoenen, ballonnetjes, rubberen slangetjes en
buisjes. Men kan ook allergisch zijn aan cosmeticaproducten,
onderhoudsproducten of aan nikkel in juwelen.
Ongeveer een kwart van de mensheid lijdt aan enige vorm van
allergie.
In de westerse samenleving neemt allergie in ernst en omvang
snel toe. Zo is het aantal allergiepati�nten in Nederland in de
afgelopen twintig jaar verdubbeld. Dat betekent dat bijna
iedereen er zelf of in de eigen omgeving wel mee te maken heeft.
Het immuunsysteem
Virussen, bacteri�n en parasieten kunnen een gezond mens ziek
maken.
Een onschuldige neusverkoudheid wordt door een virus verspreid;
maag- en darmklachten kunnen worden veroorzaakt door bedorven
voedsel. Het menselijk lichaam laat niet zonder protest iets
vreemds toe, zeker niet wanneer dit voor het lichaam schadelijk
is. Het lichaam heeft een verdedigingssysteem tegen infecties
door virussen, bacteri�n en parasieten: het afweersysteem,
meestal immuunsysteem genoemd.
Herkenning
Het
immuunsysteem is in staat tot specifieke herkenning van een
onbeperkt aantal verschillende moleculen die het lichaam
binnenkomen. Het immuunsysteem gebruikt dit herkenningsvermogen
om de aanwezigheid vast te stellen en vervolgens de verwijdering
te bewerkstelligen van virussen, bacteri�n, parasieten en cellen
die niet in het lichaam thuishoren, zoals transplantaten en
tumorcellen. Dit is de basis van onze bescherming.
De herkenningstaak wordt uitgevoerd door witte bloedcellen (met
name de lymfocyten) en door antistoffen (of antilichamen). Beide
kunnen in vrijwel alle weefsels van het lichaam doordringen en
specifiek het lichaamsvreemde molecuul herkennen. Het
immuunsysteem onthoudt welke vreemde moleculen het heeft
herkend, zodat bij een hernieuwd contact met het lichaamsvreemde
molecuul, een snellere en hevigere reactie optreedt.
Dit heet: immunologisch geheugen.
Vreemde stoffen hebben veel mogelijkheden om ons lichaam binnen
te komen. Het totale oppervlak waarmee ons lichaam aan de
buitenwereld wordt blootgesteld bestaat uit 2 m� huid, 80 m�
longweefsel en 300 m� darmweefsel.
Wanneer virussen of bacteri�n het lichaam binnendringen worden
deze bekleed met antistoffen. De infectie wordt zo effici�nt
door afweercellen opgeruimd.
Bij
een allergie reageert het immuunsysteem niet alleen op
schadelijke indringers, maar ook op onschadelijke stoffen op de
huid, in de voeding en in de lucht.
De schade in het lichaam wordt dan niet veroorzaakt door de
binnendringende stof, maar door de veel te hevige reactie van
het eigen immuunsysteem. Stoffen die een allergische reactie
veroorzaken worden allergenen genoemd.
Allergenen zijn bijna altijd eiwitten. De antistoffen die het
lichaam bij het eerste contact met een allergeen aanmaakt zijn
bij allergische mensen vooral zogenoemde IgE antistoffen. Deze
reageren met het allergeen.
Als zulke antistoffen in het bloed aanwezig zijn is men
allergisch; men is overgevoelig geworden. Dit proces heet
allergische sensibilisatie.
Wanneer het lichaam daarna opnieuw in aanraking komt met het
allergeen dat de allergische reactie veroorzaakte, wordt er
onder andere histamine gevormd uit mestcellen in de huid en in
de slijmvliezen van de luchtwegen en het maag-darmkanaal. Het
lichaam ontwikkelt dan heel snel (binnen 10-20 minuten)
klinische klachten van de allergie.