Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Amandel
Prunus amygdalus.
De amandelboom stamt uit West- en Midden-Azi�. Botanisch behoort
de amandelboom tot de roosachtigen en is met de kers en de pruim
verwant. De amandelboom wordt meestal slechts enkele meters
hoog, maar komt ook struikvormig voor. De roodachtig gekleurde
takken van de boom hebben donkergroene bladeren en de witte of
roze bloesems ontwikkelen zich bij ons vrij vroeg in het
voorjaar. Uit het vruchtbeginsel ontwikkelt zich de grijsgroene,
zilverachtig behaarde ovale steenvrucht. Het vruchtvlees omvat
een harde kern waarin het zaad of de amandel ligt omsloten.
Amandelen zijn onmisbaar in zoete gerechten, bakkerswaren en
nagerechten. Er zijn zoete en bittere amandelen. Uit de bittere
amandelen wordt de bittere amandelolie gewonnen die echter ook
uit de pitten van perziken en abrikozen wordt geperst. Ten
noorden van de Alpen wordt de boom alleen als sierboom geplant
omdat hier nauwelijks vruchten willen groeien. Amandelbomen
worden voornamelijk in het gebied rondom de Middellandse Zee en
in het zuiden van de Verenigde Staten in talrijke plantages
aangeplant. De boom heeft een voorkeur voor droge, steenachtige
en kalkhoudende grond.