WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

De American Bobtail

Land van herkomst : Verenigde Staten

Een kleine ruige lynx met een korte staart, afkomstig uit Amerika

Deze Amerikaanse kat is zeldzaam buiten de Verenigde Staten. Rond 1964 zag het Amerikaanse echtpaar Sanders tijdens een vakantie in Arizona vlakbij een Indianenreservaat een wild uitziend kitten met een korte, rechtopstaande staart. Ze namen het diertje mee en noemden hem Yodie. Hij werd gekruist met Mishi, een Siamese poes. Een kitten uit deze combinatie, dat werd gekruist met een crèmekleurige kat, was de oorsprong van dit ras.
Het kenmerk van de Bobtail, de verkorte staart, is het resultaat van een mutatie die wordt veroorzaakt door een dominant gen. Oorspronkelijk was de vacht kort. Door kruising met de Perzisch Colourpoint (Himalayan in de Verenigde Staten), kwam de langhaarfactor in het ras (semi longhair American Bobtail). Het ras is in 1989 erkend door de T.I.C.A. Niet te verwarren met de Japanse Bobtail, die in Europa meer voorkomt dan de daar zeer zeldzame American Bobtail.

Algemene kenmerken
Middelgroot tot groot, gewicht 3 tot 9 kg, lichaam semi-cobby tot cobby. Krachtig, zwaar, goed gespierd. Korte staart. Halflange, dubbele vacht.
Karakter/bijzonderheden
Deze kat is rustig, geduldig en joviaal. Hij is vriendelijk en zeer gehecht aan zijn baasje. Hij is graag in het gezelschap van zijn soortgenoten en verdraagt ook honden. Hij houdt er niet van om alleen te zijn. De American Bobtail is bovendien een uitstekende jager. De kat is pas na twee tot drie jaar volwassen. De verzorging is eenvoudig.
 

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be