WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

De American Curl

Land van herkomst : Verenigde Staten

Gekrulde, sikkelvormige oren door een spontane mutatie

In 1981 werd in Lakewood in CaliforniŽ door de familie Ruga een zwarte zwerfpoes in huis genomen. Deze zwarte halflangharige poes met naar achter gekrulde oren kreeg de naam Shulamith.
Aan het einde van dat jaar baarde deze poes vier jongen waarvan er twee dezelfde vorm van oren hadden als hun moeder. In 1983 presenteerde Nancy Kiester, fokster en bevriend met de Ruga's, Shulamith en haar kroost met succes op een kattententoonstelling in CaliforniŽ. In diezelfde tijd begon ze dit nieuwe ras selectief te fokken.
De mutatie die zorgt voor het krullen van de oorschelp wordt veroorzaakt door een dominant gen dat al door ťťn van de ouders kan worden overgedragen. Of het nu gaat om de kortharige of de langharige soort, de American Curl heeft mooie oren met flinke pluimpjes erin. Het kraakbeen voelt stevig aan. Er zijn drie gradaties van kromming : nauwelijks omgebogen, iets meer gekromd en volledig gekruld (het meest gewaardeerd).
Dit ras is in 1985 door de T.I.C.A. erkend, daarna door de C.F.A. in 1991. Nadat het ras in 1988 in Frankrijk terecht was gekomen, werd daar het eerste nest geboren in 1989. In 1995 werd het ras in Groot-BrittanniŽ geÔntroduceerd.
De Americam Curl is een zeldzame kat, vooral buiten de Verenigde Staten.

Algemene kenmerken
Gemiddelde grootte, gewicht 3 tot 5 kg. Slank, evenwichtig gebouwd. Dit ras kenmerkt zich door zijn unieke krullende oren.
Karakter/bijzonderheden
Het is een kat met een evenwichtig en gelijkmatig karakter, ondernemend, speels en gemakkelijk in de omgang. Hij miauwt bijna niet. Dit aanhankelijke en gevoelige gezelschapsdier hecht zich erg aan zijn baasje. Hij accepteert zijn soortgenoten en honden en houdt van kinderen. Omdat het een actieve kat is heeft hij bewegingsvrijheid nodig. Een omheinde tuin is prettig voor hem.
Volledig volwassen is hij na twee tot drie jaar. Het kraakbeen van de oren begint vanaf de vierde dag te krullen en te verstevigen. De definitieve krul is gevormd na drie tot vier maanden.
Het gen dat zorgt voor de kromming van de oren veroorzaakt geen andere afwijkingen. In tegenstelling tot de Scottish Fold kunnen wee American Curls zonder enig risico voor het nageslacht worden gekruist. American Curls zijn zeldzaam; om sterkte inteelt te vermijden raden experts aan deze katten te kruisen met katten met normale oren.
 

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be