WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De American Shorthair

Een Amerikaanse raskat die oorspronkelijk Domestic Shorthair werd genoemd. In 1966 kreeg hij officieel de naam American Shorthair. Dat gebeurde met het doel om zijn status te verhogen en hem duidelijk te onderscheiden van de gewone huiskatten zonder stamboom.
Uiterlijk
Een gespierde, compact en stoer gebouwde kat met een korte, ronde kop. American Shorthairs hebben iets langere benen dan hun Britse tegenhangers. De vacht is kort, dik, dicht ingeplant en heeft een stevige textuur.
Geschiedenis
Volgens de overlevering kwamen de eerste Amerikaanse korthaarkatten als scheepskatten naar de Nieuwe Wereld. Het waren de katten die de Mayflower vrij van ongedierte hielden. Ze landden in 1620, waarna nog talloze schepen met katten moeten zijn aangekomen. Het duurde niet lang of de katten verspreidden zich over de Nieuwe Wereld. Sommige werden zwerfkatten, maar de meeste werden huiselijke knaagdierverdelgers. Tijdens de grote Californische Gold Rush stonden ze als muizenvangers zo in aanzien, dat ze voor vijftig dollar per stuk werden verkocht. Dat was halfweg de negentiende eeuw een enorm bedrag, waarin de waarde van katten goed tot uiting kwam.
Tegen het einde van de negentiende eeuw werden de mooiste exemplaren van deze werkende katten ook steeds op kattenshows ingeschreven.  Ze concurreerden in de klassen voor Domestic Shorthairs en er zaten prachtkatten bij. Ondanks dat kregen ze toch meestal de minste aandacht, vanwege de sterke competitie van de met meer pracht en praal omgeven buitenlandse raskatten die uit Europa werden ge´mporteerd. In de eerste jaren van de twintigste eeuw werd het ras geperfectioneerd door de aankomst in de Verenigde Staten van de kampioen Brits Korthaar Belle of Bradford. Dit was een orange tabby, ge´mporteerd door Jane Cathcart. Ze was de eerste Domestic Shorthair die in de Verenigde Staten in het stamboek werd ingeschreven. In 1904 werd de eerste Domestic Shorthair geregistreerd die in Amerika zelf was gefokt.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als enthousiast, veelzijdig, vriendelijk, intelligent, sterk, goedaardig en onafhankelijk.
Kleurslagen
De CFA erkent allerlei kleurslagen van dit ras.
 

ę 2006 - WORLDEXPLORER
Google