W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De Amerikaanse alligator

Orde : Crocodylia - familie : Alligatoridae - geslacht : Alligator en soort : Alligator mississippiensis. Er zijn twee soorten alligator en vijf soorten kaaiman die verwant zijn aan de onderfamilie van de alligator.
Met zijn massieve kaken, vlijmscherpe tanden en lange, krachtige staart is de Amerikaanse alligator een geducht jager. Als lid van de krokodillenfamilie, die bestaat sinds de dinosauri�rs, bewoont hij het zuidoostelijk gebied van Noord-Amerika. Hij komt voornamelijk voor in zoetwatermoerassen, rivieren en afvoerkanalen. Spaanse zeelui waren de eerste westerlingen die het dier zagen en zij noemden hem el largato, ofwel hagedis, wat later allagarter werd.
Bij koud weer hebben alligators een slaapperiode waarin ze grotendeels inactief zijn. In die tijd rusten ze onder water, begraven zichzelf in de modder of graven een hol voor zichzelf. Een alligator zal vaak een plek in de modder vrijmaken met zijn mond en klauwen, en daarna met zijn gespierde staart en lijf slaan om een ondiep gat te maken dat krokodillenhol wordt genoemd. Dit vult zich in het natte seizoen met water en blijft water vasthouden nadat het gestopt is met regenen. Tijdens droogtes verschaffen deze alligatorholen watervoorraden die van levensbelang zijn, niet alleen voor alligators, maar ook voor vele andere waterdieren. Een slimme alligator zal soms een verborgen hol of gat maken in de modder van wel zes meter diep, voordat hij een kleine kamer uitgraaft aan het eind. Dit gezellige hol wordt dan een prettig onderkomen voor de alligator tijdens droge en koude seizoenen.
Ooit leefden ze wijdverspreid langs de Golf van Mexico en aan de Atlantische kust tot aan Noord-Carolina, maar kwamen ook voor op de Mississippi. Er werd op ze gejaagd vanwege voedsel en als sport, en van hun huiden werden luxe schoenen en tassen gemaakt. Tegen 1967 was de soort zo zeldzaam geworden dat hij als bedreigd bekend stond.
Wanneer de paartijd begint in april, brullen mannetjesalligators om vrouwtjes aan te trekken en rivalen af te schrikken. Het paringsritueel omvat aanraking, wrijven en bellenblazen. Een mannetje kan paren met tien of meer vrouwtjes. Na het paren bouwt het vrouwtje een verhoging van modder en vegetatie van ongeveer ��n meter hoog en twee meter breed. Ze legt veel witte, leerachtige eieren in een hol en bedekt ze daarna met de vegetatie om ze warm te houden. Wanneer de jongen klaar zijn om uit te komen gillen ze op hoge toon. De wachtende moeder legt de eieren dan bloot zodat de jongen eruit kunnen komen. De jongen blijven nog minstens een jaar in de buurt van hun moeder, samengebracht in kleine groepen die cr�ches worden genoemd.
Alligators jagen meestal 's nachts in het water, zoekend naar kleine zoogdieren, vissen, slangen, kikkers, vogels en schildpadden. Hoewel grote mannetjes af en toe op honden, varkens of vee jagen, vallen ze zelden mensen aan. Omdat ze geen eten kunnen kauwen, slikken ze kleinere dieren helemaal in.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer