WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De Amerikaanse fregatvogel

De vijf soorten fregatvogel zijn moeilijk uit elkaar te houden, want alleen het verenkleed en de grootte verschillen iets per soort. Orde : Pelecaniformes - familie : Fregatidae - geslacht : Fregata en soort : Fregata magnificens.
De Amerikaanse fregatvogel glijdt over de zee op zoek naar vis en inktvis, en vormt een prachtig gezicht boven de tropische kustlijnen van Noord- en Zuid-Amerika. Dankzij zijn lange, elegante en krachtige vleugels is deze vogel snel en behendig, en maakt hij moeiteloos de moeilijkste draaien. Zijn grootste talent is echter het terroriseren van andere zeevogels en het stelen van hun voedsel.
Als er eten in overvloed is, verzamelen talrijke fregatvogels zich op nestgronden om te broeden. De meeste broedkolonies bevinden zich bij mangroven op kleine eilanden in de zee, sommige op rustige plekken langs de kust op het vasteland. De mannetjes proberen met zingen en dansen de aandacht van een vrouwtje te trekken. Ze blazen hun felrode keelzak op als een ballon en roffelen erop met hun snavel. Ze laten hun vleugels en staart trillen en steken hun snavel in de lucht. Elk paar voedt één jong op en bij toerbeurt verlaten vader en moeder het nest om voedsel te zoeken.
De fregatvogel brengt een groot deel van zijn leven in de lucht door. Soms vliegt hij honderden kilometers tijdens één vistochtje, maar meestal blijft hij in de buurt van de kust. Als de wind hard genoeg is, kan de vogel vliegen zonder zijn vleugels te bewegen en bewegingsloos in de lucht blijven hangen. De fregatvogel is bestand tegen de zwaarste storm, maar wordt soms een eind weg geblazen. In tegenstelling tot de meeste andere zeevogels heeft de fregatvogel geen watervaste vleugels, dus kan hij niet zwemmen. Als een fregatvogel per ongeluk op zee landt, moet hij maken dat hij wegkomt, anders worden zijn veren veel te nat en te zwaar. Maar ook op land komt hij niet helemaal tot zijn recht, want door zijn zwakke en korte poten loopt hij heel klungelig.
Deze opportunistische vogel is altijd op zoek naar zijn volgende maaltijd. Hij vliegt hoog boven de zee tot hij een vis of inktvis onder het wateroppervlak ziet. Dan duikt hij naar beneden en pikt hij de prooi uit het water. Zijn lievelingshapje is vliegende vis. Er zijn maar weinig zeevogels snel genoeg om deze vissoort te vangen. Bovendien volgt hij scholen roofvissen, zoals tonijn, om de kleinere vis te kunnen vangen. Als echte luchtvechter steelt de fregatvogel ook eten van kleinere, zwakkere vogels. Bovendien plundert hij nesten van andere vogels en eet hij de eieren en jongen op.
Deze vogel blijft veel voorkomen in de meeste verspreidingsgebieden. De laatste jaren heeft de vogel geprofiteerd van de groei van de visindustrie, want havens en visafslagen zorgen voor een vaste voorraad vis, vooral voor jonge vogels.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer