WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Angela Davis

Davis, Angela Yvonne (Birmingham, Ala., 26 jan. 1944), Amerikaans politiek activiste, studeerde Frans en filosofie in Parijs, Duitsland en bij Herbert Marcuse, waarna ze assistent-hoogleraar aan de Universiteit van CaliforniŽ in San Diego werd. Ze werd politiek actief, o.a. bij de Black Panthers (zie Black Power), de Civil Rights Movement en de Che-Lumumba Club (een zwarte groepering binnen de Communistische Partij). In 1968 werd zij lid van de Communistische Partij, ten gevolge waarvan zij in 1970 ontslagen werd.
In datzelfde jaar 1970 werd ze gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een ontsnappingspoging van vier zwarte gevangenen uit de rechtszaal van San Rafael, de zgn. Soledad-brothers die beschuldigd werden van moord op een blanke bewaker in de Soledad-gevangenis, waarbij vier mensen werden gedood. In de hele wereld werden demonstraties gehouden voor haar vrijlating en Davis groeide uit tot het symbool van de zwarte bevrijdingsbeweging in de Verenigde Staten. In 1972 werd ze vrijgesproken.
Davis bleef strijden voor de rechten van minderheidsgroepen en doceerde vanaf 1975 aan verschillende universiteiten. In 1980 was zij, zonder succes, voor de Communistische Partij kandidaat voor het vice-presidentschap. In Women, race and class (1981) schetst ze de historische ontwikkeling van het feminisme en constateert dat er nog steeds grote verschillen zijn tussen zwarte en blanke vrouwen, evenals in de 19de eeuw.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer