Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Anijs
Of
nieszaad, anies.
Pimpinella anisum.
Anijs is een ��njarige plant met kleine, harde, grijsbruine
aromatische splijtvruchten die een karakteristieke zoetige smaak
hebben. De hele vruchten moeten eind maart, begin april worden
uitgezaaid omdat de kiemende planten geen vorst verdragen.
Afhankelijk van de groeiplaats ligt de bloeitijd tussen mei en
augustus. Er kan dan in augustus of september worden geoogst
wanneer de punten van de vruchten bruin worden. De planten
worden uitgetrokken of gemaaid en een paar dagen in schoven
gezet voor het narijpen. Na het dorsen worden de vruchten
gedroogd en geschoond. Een verwisseling met de zeer giftige
scheerlingsoorten als gevlekte scheerling en waterscheerling is
daarom zo goed als uitgesloten omdat de anijs bij ons alleen
maar als teeltproduct voorkomt. Anijs wordt op een veelheid van
manier gebruikt : om een speciale smaak te geven aan brood en
andere bakkerijproducten, bij zoete gerechten, sauzen, salades,
groenten en bij de vervaardiging van likeuren. Dikwijls wordt
daarvoor de hele plant gebruikt. De zaadjes geven aan anijsgebak
de specifieke smaak. Anijsbonbons bestaan uit verhitte suiker
met anijssmaak en dikwijls bestaat de vulling uit geperste of
gemalen zaadjes. Uit de anijsvruchten wordt anijsolie of anethol
gewonnen. Behalve voor de vervaardiging van het anijslikeur
anisette, wordt anijsolie in de parfumerie en in de geneeskunde
gebruikt.