W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De ansjovis

De ansjovis of Engraulis encrasicolus / synoniem : Stolephorus encrasicholus.

Beschrijving
Rugvin met veertien tot achttien vinstralen, anaalvin met zestien tot twintig; 44 tot 50 schubben op de zijlijn. Rug lichtgroen tot blauwgroen, flanken grijs met zilverkleurige, horizontale streep, die aan de bovenzijde donker is gezoomd. Bovenkaak is veel langer dan de onderkaak; buikrand niet gekield.
De intrek en uittrek van de ansjovis in onze wateren valt samen met de verandering van de waterttemperatuur in april - als het binnenwater warmer wordt dan de temperatuur van het zeewater - en oktober - als het binnenwater kouder wordt.
Ansjovissen planten zich voornamelijk voort in brak water (zeegaten). Ze groeien snel : na drie tot vier maanden zijn ze al acht tot tien cm lang. Vroeger kende men in de Oosterschelde een belangrijke visserij op ansjovis, de zogenoemde weervisserij, een zeer grote fuikconstructie, opgebouwd uit houten palen, met in de punt een net. In het begin van de jaren zestig in de ansjovis in de Zeeuwse wateren in aantal sterk achteruit gegaan. In hun verspreidingsgebied onderscheidt men verschillende rassen met verschillende paaigebieden. Omdat het vlees wat bitter smaakt, worden ze meestal gezouten of in olie bewaard.
Lengte
20 cm
Verspreiding
Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust vrij algemeen in de zomer.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer