WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Plant - algemeen

Aster

Aster (v. Gr. astèr = ster), geslacht uit de Composietenfamilie.
De Chinese aster of zomeraster behoort tot het geslacht Callistephus.
Het geslacht aster telt 250 soorten, vooral in Noord-Amerika. In Nederland en België komt in het wild voor de zeeaster of zulte (A. tripolium). De tot 90 cm hoge plant komt voor op zilte plaatsen zoals slikken en schorren. De smalle bladen zijn vlezig; ze worden wel als groente (lamsoren) gegeten. De straalbloemen (die kunnen ontbreken) zijn blauw, de schijfbloemen geel (juli-september).
Veel astersoorten worden als tuinplant geteeld; daarvan komt A. amellus in België ook in het wild voor.
De tuinasters worden in de praktijk meestal onderverdeeld in twee grote groepen: voorjaarsbloeiende soorten, laag blijvende planten met onvertakte bloeistengels en dikwijls slechts één bloem per stengel, o.a. A. alpinus, A. tongolensis en A. yunnanensis (bloeitijd mei-juni) en herfstbloeiende soorten, middelhoog tot hoog groeiend met sterk vertakte bloeistengels, zoals A. amellus, A. dumodus, A. frikartii, A. novae-angliae en A. novibelgii en de hieruit ontstane hybriden (A. × versicolor).
Asters groeien het best op een zonnige tot licht beschaduwde plaats. Ze verlangen een voldoende vochthoudende, goede tuingrond. Planten en vermeerderen (door scheuren) kan het beste in het voorjaar (maart-april) worden uitgevoerd. Een, vooral bij herfstbloeiende soorten, vrij algemeen voorkomende ziekte is meeldauw. Midden in de zomer ontstaat op de bladeren een wit schimmellaagje, later worden de bladeren bruin en vallen af. Aan de ziekte is weinig te doen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer