W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : De mens -
geschiedenis

In de schaduw van de atoombom

Na de Tweede Wereldoorlog maakte de aanvankelijke blijdschap over de bevrijding al spoedig plaats voor een gevoel van teleurstelling. Terugkeer naar vroeger, waarop sommigen hadden gehoopt, bleek niet mogelijk te zijn. Dit gold eveneens voor de zoveel betere toekomst die anderen voor ogen had gestaan. Een groot deel van de wereld was veranderd in een puinhoop. De wederopbouw moest met man en macht worden aangepakt, wilde men de wereld weer leefbaar maken. Ook de politieke situatie was zeer gespannen, omdat het elk ogenblik tot een botsing kon komen tussen de Verenigde Staten en de Sowjetunie. Deze landen waren langzaam maar zeker lijnrecht tegenover elkaar te komen staan. Toen de Russen in 1949 in staat bleken te zijn, een atoombom te vervaardigen, verslechterde de verhouding tussen de Verenigde Staten en de Sowjetunie zelfs zodanig, dat men begon te spreken van de 'Koude Oorlog'. In deze toestand is vandaag de dag eigenlijk nog nauwelijks verandering gekomen, hoewel men in beide landen verscheidene toenaderingspogingen heeft gedaan.
Niettemin is er na de Tweede Wereldoorlog veel goeds tot stand gekomen. Daarbij denken we aan het zelfstandig worden van vroegere Europese koloni�n, de economische vooruitgang in het door wereldoorlogen geteisterde Europa, en aan de ontwikkeling van de wetenschap. Na de Tweede Wereldoorlog werden de voorspellingen van Jules Verne waarheid. In het jaar 1865 publiceerde deze Franse Schrijver het boek Reis naar de Maan, waarin hij met opmerkelijke kennis van zaken argumenten aanvoerde, waarom een dergelijke reis ooit mogelijk zou worden. Ook maakte Verne tekeningen van de daartoe noodzakelijke ruimtevaartuigen, die opvallend veel overeenkomsten vertonen met de huidige ruimteschepen.
Het grootste streven van de mens is altijd al het vinden van een betere wereld geweest, een wereld waarin blijvende vrede zal heersen. Verne heeft bewezen dat de prestaties van de mens de stoutste verwachtingen kunnen overtreffen. Waarom zou ons hoogste ideaal dan niet verwezenlijkt kunnen worden ?
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer