W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Augustin-Jean Fresnel

Fresnel, Augustin-Jean (Broglie 10 mei 1788 - Ville d'Avray 14 juli 1827), Frans fysicus, heeft door zijn experimenteel onderzoek en wiskundige arbeid een volledige theorie van de voortplanting van het licht ontwikkeld.
Zijn belangrijkste bijdragen aan de fysica betroffen: 1. de combinatie van het beginsel van Huygens met de interferentiegedachte, waardoor Fresnel zowel de schijnbaar rechtlijnige voortplanting van het licht als de buigingsverschijnselen kon verklaren; 2. de opvatting van het licht als een transversale golfbeweging; hierdoor verklaarde hij de polarisatie en de voortplanting van het licht in kristallen. Hij ontdekte de cirkelvormige en elliptische polarisatie. Met Arago onderzocht hij de interferentie van gepolariseerd licht en verklaarde hij de draaiing van het polarisatievlak van door kwarts vallende straling; 3. de berekening van de lichtintensiteiten bij terugkaatsing en breking; 4. de invloed van de beweging van een medium op de lichtvoortplanting, die zich zou moeten voordoen bij het licht dat op de bewegende aarde van de sterren ontvangen wordt (de 'meeslepingsco�ffici�nt' van Fresnel).
De laatste jaren van zijn leven heeft Fresnel gewerkt aan de verbetering van vuurtorens, waarbij hij o.a. de naar hem genoemde fresnellens ontwierp.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer