WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Australian Mist

De Australian Mist, vroeger Spotted Mist genoemd, is een experimantele raskat uit AustraliŽ, die in Sydney, in de late jaren zeventig werd gefokt uit kruisingen van Burmezen met Abessijnen en tabby huiskatten. Het resultaat is een kat met een korte, fijne, gevlekte vacht. De Australian Mist is de eerste belangrijke in AustraliŽ zelf ontwikkelde raskat.
Uiterlijk
Zijn korte vacht wordt beschreven als glanzend, dicht en veerkrachtig. De donkere vlekken komen voor op de zijkanten, flanken en buik, en tekenen zich af tegen een mistige grondkleur; aan dat laatste dankt het ras zijn naam. De poten en staart zijn geringd en het gezicht vertoont een typische tabby tekening. De vrij grote ogen zijn groen.
Geschiedenis
In 1976 startte een ecologe uit Sydney, dr. Truda Straede, een tienjarig fokprogramma om een gevlekte Australische raskat te creŽren. Om te sterke inteelt te vermijden, traden niet minder dan dertig verschillende katten als stamouders op. De helft daarvan was Burmees, een kwart was Abessijn en nog een kwart tabby huiskat. De Burmezen moesten temperament, afmeting, bouw en kleurverdunningen leveren; de Abessijnen leverden intelligentie, kleuren en ticking, en de tabby huiskatten brachten kracht, gezondheid en vitaliteit met betrekking tot de voortplanting mee. Alle drie droegen ze bij aan de creatie van de gevlekte kat. Het resultaat was een evenwichtig getypeerde kat, zonder opvallende extremen en met een vriendelijk temperament. Beweerd wordt dat de Australian Mist goed tegen een leven binnenshuis kan. Dat is een belangrijke eigenschap voor een nieuw kattenras dat ontwikkeld is in een land waarvan de regering overweegt katten wettelijk huisarrest op te leggen om het in de natuur levende wild te beschermen. In 1986 werd deze kat officieel erkend.
Kleurslagen
Inmiddels zijn vijf kleurslagen erkend : Brown, Blue, Chocolate, Gold en Peach.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google