WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Australische zeeleeuw

De Australische zeeleeuw of Neophoca cinerea. Grootte : mannetje lichaamslengte 3,5 tot 4,2 meter, gewicht tot vierhonderd kg. Wijfje kleiner en tengerder tot 1,8 meter lang met een gewicht van 63 tot 100 kg. Uiterlijk : mannetje groot en stevig gebouwd; helemaal zilvergrijs tot zandkleurig bruin, met grauwgele manen. Wijfje op de rug donkergrijs of bruin, aan de onderzijde lichter en slanker gebouwd.
Verspreidingsgebied : beperkt tot de westkust van AustraliŽ (de Houtmanrotsen en nabij gelegen eilanden) en het zuiden van AustraliŽ van Eclipse-eiland (bij Albany) en de Recherche-archipel tot Kangoeroe-eiland.
Australische zeeleeuwen zijn groot, levendig en twistziek, altijd bereid tot een gevecht en met een huid die taai genoeg is om te looien voor laarzenleer. Vroeger waren ze langs de kust algemener, thans zijn ze voornamelijk beperkt tot weinig bezochte eilandjes voor de kust. Zij werden eens bejaagd om hun vlees en traan. Recente studies hebben aangetoond dat zij het hele jaar leven vlak bij de stranden waar zij zich voortplanten. De totale populatie bedraagt ongeveer vijfduizend tot tienduizend. De bullen nemen hun territoria in oktober in bezit en verzamelen kleine, wisselende groepjes van vier tot zes drachtige wijfjes om zich heen. Beide seksen ruziŽn hevig met buren en zelfs met elkaar. De donkerbruine jongen worden achter in november en in december geboren. Groot en goed ontwikkeld bij de geboorte, spelen ze al in groepjes als ze nog maar een paar dagen oud zijn, zwemmen in ondiepe poelen met ťťn tot twee weken, en voordat ze drie maanden oud zijn wagen ze zich met hun moeder mee in zee. Australische zeeleeuwen gedragen zich voortdurend agressief tegenover elkaar. De jongen groeien dan ook op in een onvriendelijke wereld, waar elk jong dier en bijna iedere volwassene, behalve hun moeder, bij de minste geringste aanleiding fel naar hen bijt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer