WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Bajkalrob

De Bajkalrob of Musa sibirica. Grootte : mannetje lichaamslengte anderhalve meter. Gewicht tot 65 kg. Seksen gelijk. Uiterlijk : kleine zeehond, zilvergrijs tot olijfbruin op de rug, flanken en buik lichter. De jongen worden geboren met een geelachtige witte pels, die na twee tot drie weken verhaart tot zilvergrijs.
Verspreidingsgebied : beperkt tot het Bajkalmeer, SiberiŽ, hoofdzakelijk het noordelijke deel, nu en dan ook in naburige rivieren.
Onder de kleinste zeehonden lijkt de Bajkalrob in veel opzichten op de stinkrob van het noordpoolgebied, en zelfs nog meer op de even geÔsoleerd levende Kaspische rob. Ze zijn waarschijnlijk alledrie in het Midden-Tertiair ontstaan uit dezelfde stam, toen er in AziŽ meer binnenzeeŽn en meren waren dan nu. Blootgesteld aan ťťn van de strengste winterklimaten ter wereld, brengen deze robben meer dan de helft van het jaar (van oktober tot mei) door onder of tussen het ruige, sterk geribbelde ijs van het meer. Tussen december en februari worden er maar weinig waargenomen. Drachtige wijfjes leven verborgen in met sneeuw bedekte holen die regelrecht op het water uitkomen; mannetjes en niet-drachtige wijfjes vermijden het koudste weer door in het meer te blijven terwijl ze ademen door spleten en wakken. Eťn enkel jong of een tweeling, bedekt met een dichte witte vacht, wordt in de maand maart in het hol geboren. In april en mei komen de zeehonden te voorschijn op zich op het ijs te zonnen, maar bij het geringste teken van gevaar duiken ze terug in het meer. Als het ijs zich in juni verspreidt en de jongen zelfstandig worden, gaan de volwassen dieren samen naar afgelegen dalen van het meer om te paren. Bajkalrobben voeden zich voornamelijk met vis. Van de wereldpopulatie die geschat wordt op zo'n 50.000 tot 100.000 dieren, wordt ieder jaar ongeveer een tiende gedood om als voedsel te dienen voor de plaatselijke bevolking en om de pelzen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer