WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Balinees

Dit is de langharige versie van de Siamees. In de Verenigde Staten worden sommige variŽteiten Javanese Cats genoemd; bij de FIFe wordt die naam echter gereserveerd voor de Oosters Halflanghaar of Javanees. De allereerste naam van het ras luidde Langhaar Siamees maar fokkers van Siamezen verzetten zich daar sterk tegen en er werd een nieuwe naam gezocht. Balinees werd om twee redenen gekozen. Ten eerste ligt Bali niet ver van Siam (het tegenwoordige Thailand) en ten tweede deden de elegante bewegingen van deze katten sterk denken aan die van Balinese danseressen. In Frankrijk is hij Balinais en in Duitsland Balinese.
Uiterlijk
Beschreven als slank en elegant, wordt hij wel gezien als de top-mannequin van de kattenwereld. Het lange, soepele, goed gespierde lichaam, met de Siamese aftekening en de diepblauwe ogen is geheel identiek aan dat van de Siamees. Het enige verschil is de zachte, zijdeachtige, halflange vacht.
Geschiedenis
De Balinees begon als een toeval. Siamese kittens bleken een veel langere vacht te krijgen dan gebruikelijk. In het begin werden ze als rariteiten beschouwd en werden ze van de fokkerij uitgesloten. Tot een Californische fokster besloot om deze pech als iets positiefs op te vatten en de afwijking ontwikkelde tot een opvallend nieuw ras. Marion Dorset zou er al in de jaren veertig belangstelling voor hebben getoond en in de jaren vijftig startte ze een fokprogramma. In het begin van de jaren zestig werden haar inspanningen ondersteund door de New Yorkse fokster Helen Smith. Zij zou uiteindelijk voorstellen de naam van deze katten in Balinese om te zetten. Andere fokkers kregen al snel belangstelling. Binnen enkele jaren wist de Balinees binnen alle Amerikaanse kattenverenigingen kampioenschapsstatus te verwerven. Hij veroverde in de jaren zeventig Europa en kreeg daar kampioenschapsstatus tegen de jaren tachtig.
Persoonlijkheid
Katten van dit ras worden vaak beschreven als extravert en levendig, intelligent, ontstuimig, enthousiast, actief, atletisch, trouw, vriendelijk, nieuwsgierig en aanhankelijk. Net als hun Siamese voorouders zijn ze zeer vocaal.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google