Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Basilicum
Of
bazielkruid, vleeskruid, koningskruid.
Ocimum basilicum.
Basilicum is een ��njarige plant die tot veertig cm hoog kan
worden en uitsluitend uit zaad kan worden gekweekt. De droge
zaden blijven tot vijf jaar kiemkrachtig. De plant is zeer
gevoelig voor vorst. Pas wanneer er helemaal geen vorst meer te
verwachten is, wordt het zaad in volle grond uitgezet. De
bladeren van dit kruid zijn langgesteeld, ietwat eivormig,
gaafrandig of lichtelijk getand. De bloempjes bevinden zich in
okselstandige bijschermen en zijn meerkleurig, wit, roze tot
purperkleurig. De bloeitijd duurt van eind juni tot september.
Ten noorden van de Alpen komt basilicum nauwelijks in het wild
voor. De plant heeft een voorkeur voor een bodem die rijk is aan
voedingsstoffen en voor een zonnig plekje, uit de wind.
Bazielkruid is erg gevoelig voor koude en daarmee moet bij het
begieten rekening worden gehouden. De planten kunnen voor de
vorst begint in potten worden gezet en als potplanten in de
broeikas of op een zonnige vensterbank binnenshuis worden
gehouden. Er zijn twee soorten basilicum : Ocimum basilicum,
ongeveer veertig cm hoog, en de struikachtige soort Ocimum
minimum. Deze laatste wordt maar half zo groot en geldt als een
kleinere vari�teit van de eerste. Er gaat niets boven kruiden
die vers uit de tuin komen. De planten worden verschillende
malen per jaar onmiddellijk voor of in de bloeitijd geoogst. Het
onderste, nog van bladeren voorziene stengeldeel wordt met rust
gelaten opdat de plant weer kan uitschieten. Het drogen van
basilicum moet omzichtig gebeuren, in de schaduw en bij een
temperatuur van maximaal 35 graden C. Gedroogde basilicum kan
echter niet met het verse product worden vergeleken. De geur van
dit kruid moet aan het hoge gehalte aan etherische olie worden
toegeschreven. Verse of gedroogde basilicum wordt hoofdzakelijk
gebruikt voor salades en spijzen waarin tomaten zijn verwerkt;
ook bij vis, ragout, kruidensauzen, worstwaren en rauwe
groenten. Het is verder onmisbaar bij het bereiden van
kruidenboter en omeletten. In Itali� geniet dit kruid een grote
populariteit, misschien wel omdat het zo goed bij tomaten past.
Het wordt ook voor de in Genuese pestosaus gebruikt. Hele takken
kunnen in olie worden geconserveerd.