W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Basilicum

Of bazielkruid, vleeskruid, koningskruid.
Ocimum basilicum.

Basilicum is een ��njarige plant die tot veertig cm hoog kan worden en uitsluitend uit zaad kan worden gekweekt. De droge zaden blijven tot vijf jaar kiemkrachtig. De plant is zeer gevoelig voor vorst. Pas wanneer er helemaal geen vorst meer te verwachten is, wordt het zaad in volle grond uitgezet. De bladeren van dit kruid zijn langgesteeld, ietwat eivormig, gaafrandig of lichtelijk getand. De bloempjes bevinden zich in okselstandige bijschermen en zijn meerkleurig, wit, roze tot purperkleurig. De bloeitijd duurt van eind juni tot september. Ten noorden van de Alpen komt basilicum nauwelijks in het wild voor. De plant heeft een voorkeur voor een bodem die rijk is aan voedingsstoffen en voor een zonnig plekje, uit de wind. Bazielkruid is erg gevoelig voor koude en daarmee moet bij het begieten rekening worden gehouden. De planten kunnen voor de vorst begint in potten worden gezet en als potplanten in de broeikas of op een zonnige vensterbank binnenshuis worden gehouden. Er zijn twee soorten basilicum : Ocimum basilicum, ongeveer veertig cm hoog, en de struikachtige soort Ocimum minimum. Deze laatste wordt maar half zo groot en geldt als een kleinere vari�teit van de eerste. Er gaat niets boven kruiden die vers uit de tuin komen. De planten worden verschillende malen per jaar onmiddellijk voor of in de bloeitijd geoogst. Het onderste, nog van bladeren voorziene stengeldeel wordt met rust gelaten opdat de plant weer kan uitschieten. Het drogen van basilicum moet omzichtig gebeuren, in de schaduw en bij een temperatuur van maximaal 35 graden C. Gedroogde basilicum kan echter niet met het verse product worden vergeleken. De geur van dit kruid moet aan het hoge gehalte aan etherische olie worden toegeschreven. Verse of gedroogde basilicum wordt hoofdzakelijk gebruikt voor salades en spijzen waarin tomaten zijn verwerkt; ook bij vis, ragout, kruidensauzen, worstwaren en rauwe groenten. Het is verder onmisbaar bij het bereiden van kruidenboter en omeletten. In Itali� geniet dit kruid een grote populariteit, misschien wel omdat het zo goed bij tomaten past. Het wordt ook voor de in Genuese pestosaus gebruikt. Hele takken kunnen in olie worden geconserveerd.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google