WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Bengal

Een kat die oorspronkelijk de Leopardette werd genoemd; sommige auteurs verwezen naar hem als de Bengali. Hij ontstond uit kruisingen van een wilde Aziatische tijgerkat (Felis bengalensis) en een huiskat. Hij is daarom een hybride en de verwachting was dat alle nakomelingen onvruchtbaar zouden zijn. Tot ieders verbazing bleek de eerste mannelijke nakomeling echter vruchtbaar, al waren de poezen dat niet. Het was dus mogelijk om een fokprogramma uit te stippelen en gericht een nieuwe raskat te ontwikkelen.
Uiterlijk
Een vrij grote kat voor een huiskat, de poezen wegen 4,5 tot 5,5 kg en de katers wegen zelfs wel tien kg. Hij heeft een krachtig, gespierd lichaam, met hoge achterpoten, grote voeten en een karakteristiek gevlekte vacht. Zelfs de buik is gevlekt. De zwarte ronde vlekken zijn effen, maar tekenen zich soms ook als rozetten af. De punt van de staart is zwart. Het belangrijkste verschil met de vacht van de wilde kat en deze nieuwe huiskatten-hybride is de tekening van oren en staart. Op de oren van de tamme kat ontbreken de levendige, zwartomringde witte vlekken van de tijgerkat.
Geschiedenis
Aangenomen wordt dat in de loop van de eeuwen talrijke kruisingen hebben plaatsgevonden tussen de wilde tijgerkatten van tropische AziŽ en de huiskatten die in dat gebied leefden. Met geen enkele van deze hybriden werd echter planmatig verder gefokt. Totdat in 1963 een Amerikaanse genetica, Mrs Jean Sugden uit Yuma, Arizona, een vrouwelijke tijgerkat, die ze in de late jaren vijftig in een dierenwinkel had gekocht, kruiste met een zwarte korthaar huiskat-kater. Een poes uit deze kruising, die Kinkin werd genoemd, liet ze daarop door de wilde vader dekken. Hieruit werden enkele effengekleurde en enkele gevlekte kittens geboren. Dat had de start van een nieuwe, gevlekte raskat kunnen zijn. Aan het project kwam echter een einde toen Mrs Sugden weduwe werd. Vervolgens startte in de late jaren zeventig dr. Willard Centerwall, een geneticus verbonden aan de Universiteit van CaliforniŽ, een fokprogramma waarbij tijgerkatten en kortharige huiskatten waren betrokken. Dit gebeurde in het kader van onderzoek naar leukemie bij katten. Jean Sugden kreeg in 1981 acht hybride-poezen van dr. Centerwall. Dat was haar uitgangsmateriaal voor een nieuw project om de Bengal te fokken. Net als eerder was het haar bedoeling de vlektekening van de wilde tijgerkat te combineren met het vriendelijke temperament van de huiskat. Enkele andere Amerikaanse fokkers waren ook actief.  In 1983 accepteerde TICA de tamme Bengal voor registratie en in de periode 1984-1985 werd deze nieuwe kat op kattenshows uitgebracht. Het ras kreeg kampioenschapsstatus in 1990-1991.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als intelligent, beweeglijk, alert, actief, atletisch, schrander, nieuwsgierig, aanhankelijk, zelfverzekerd en onafhankelijk. Ze zijn dol op water en sommigen springen zelfs bij hun eigenaar in bad. Ze zijn ook dol op klimmen en kunnen niet genoeg krijgen van allerlei jachtspelletjes.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google