WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

De beoordelingen

Er bestaan twee soorten beoordelingen : de traditionele keuringen en de Amerikaanse ringkeuringen (TICA of CFA).

Traditionele keuring
Volgens het traditioneel keursysteem wordt de kat gekeurd met als voornaamste doel een titelaantekening te verkrijgen. De exposant gaat zelf met de kat naar de keurruimte. Daar wordt de kat beoordeeld door één keurmeester. De keurmeester begint met het onderzoek van de bouw van de kat, de kleur en zijn showconditie. Daarna gaat hij verder met de kop (vorm, neus, ogen, oren, kin, enz) en dan over naar het lichaam en de staart. Vervolgens bestudeert hij de vacht, de kwaliteit en de verdeling van de kleuren. Tenslotte geeft hij een algemene beoordeling van de kat. De beoordeling van al deze kenmerken wordt door de keurmeester genoteerd op een keurrapport. In elke categorie kan één kat winnen. Deze kat kan een titelaantekening krijgen. Verschillende van deze aantekeningen geven recht op een titel, zoals : Kampioen, Internationaal Kampioen, Groot Internationaal Kampioen, Europees Kampioen en Groot Europees Kampioen.
De beoordeling van huiskatten verloopt ietwat anders, want hiervoor bestaan geen echte, opgestelde standaarden. Deze katten worden beoordeeld op algemene kenmerken zoals gezondheid en vitaliteit.
Naast het showelement met als doel aantekeningen te halen, is het ook mogelijk om een Best in Variëteitprijs of B.I.V., of een Best in Showprijs (B.I.S.) te behalen. Van elke variëteitgroep (ras en kleur) wordt één allerbeste kat gekozen (BIV). Daarnaast wordt er binnen elke rasgroep (langhaar, halflang-haar en korthaar) een beste kater, poes, kastraat, vrouwelijke kitten en mannelijke kitten gekozen (BIS). Uit al deze BIS-katten wordt dan nog een Best of Best-kat (BOB) gekozen. Dit is de allerhoogste onderscheiding die een kat op een traditionele show kan halen.

Ringkeuring
Bij de Amerikaanse beoordeling wordt elke deelnemende kat door elke keurmeester beoordeeld. Elke keurmeester geeft aan de hand van een show het publiek hardop uitleg bij de keuze. Dit in tegenstelling tot de traditionele keuringen, waarbij sprake is van een grote discretie.
Volgens de Amerikaanse beoordelingen worden de katten voorgesteld in zes categoriën :

  1. de volwassen katten (mannetjes en vrouwtjes)

  2. de kittens (mannetjes en vrouwtjes)

  3. de neutralen

  4. de HHP of volwassen huiskatten, ex-straatkatten (mannetjes en vrouwtjes)

  5. de HHP of kittens huiskatten (mannetjes en vrouwtjes)

  6. de NBC, nieuwe rassen en kleuren

Alles is belangrijk voor de keurmeester, zowel de bouw, het type, als de presentatie van de kat. Het geheel wordt beoordeeld volgens de standaarden van het betreffende ras. Per ras wordt de kat ook beoordeeld naar haar kleur. De verschillenden concurrenten van een zelfde kleur ontvangen een zogenaamde 'flat'. Een klein kaartje met een bepaalde kleur wordt aan de kooi vastgemaakt waardoor de rangschikking aangegeven wordt. Nog steeds binnen hetzelfde ras wordt de rangschikking per divisie toegekend. Tenslotte gaat men over tot de rangschikking van de drie besten binnen elk ras : de 'Best of Breed'. Elke keurmeester selecteert de dien besten in elk van zes categoriën (van alle rassen). De dieren worden beloond met een onderscheidingsteken.
Bij ringkeuringen krijgt elke kat punten. Deze resultaten worden door elke keurmeester genoteerd in een 'juryboekje', dat vervolgens verzonden wordt naar de Verenigde Staten waar de punten van mei tot mei samengeteld worden. De twintig beste katten van elke categorie, van elk ras, of van elk land worden beloond tijdens een jaarlijkse bijeenkomst.
 

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be