WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Bergland van Europa en Noord-Afrika

Hoog in de bergen is de lucht zo ijl, dat dieren uit het laagland er last van hebben. Dat geldt trouwens ook voor mensen. De meeste bergen van Europa en Noord-Afrika zijn echter niet zo hoog. De dieren in dat gebied hebben het, wat hun natuurlijke omstandigheden betreft, dan ook niet zo moeilijk als de dieren in het hooggebergte, zoals de Himalaya. Maar ze moeten wel meer strijd voeren tegen de steeds opdringende mens met zijn kudden vee. Het gebied waarin de in het wild levende dieren hun voedsel moeten vinden, wordt steeds kleiner. Bovendien komt daarbij nog de milieuvervuiling door de industrie.
Er is feitelijk nauwelijks nog ťťn zoogdier in de Alpen of de PyreneeŽn waarvan men kan zeggen dat het hen goed gaat. Verschillende soorten staan zelfs op punt van uitsterven. Een voorbeeld daarvan is de Pyreneese desman, een watermol die graaft in de oevers van bergrivieren. Hij leeft van verschillende amfibieŽn, rivierkreeften, insecten, wormen en slakken.
De Iberische steenbok werd al veel eerder het slachtoffer van de mens. In de middeleeuwen kwam hij in en om de PyreneeŽn nog zeer veel voor. Maar om verschillende redenen werd er fanatiek op hem gejaagd. Eťn van die redenen was, dat men in de middeleeuwen geloofde dat verschillende lichaamsdelen van de Iberische steenbok een genezende kracht bezaten tegen talloze kwalen. Een andere reden was de voorkeur voor zijn smakelijke vlees en verder was de steenbok een uitdaging voor de jagers, omdat hij zich in zulk onherbergzaam terrein ophield. Hoewel de Iberische steenbok tegenwoordig wettelijk is beschermd, neemt zijn aantal maar weinig toe. Zijn neef, de Alpensteenbok (zie foto), is er iets beter van afgekomen. Daarvan bestaat nog steeds een kolonie in de bergen van Noord-ItaliŽ (Gran Paradiso), van waaruit weer kolonies gevormd zijn in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, JoegoslaviŽ en verschillende gebieden in ItaliŽ.
Nauw verwant aan de Iberische steenbok is de gems, die veel meer voorkomt. Hij is een behendige klimmer, met een charmant uiterlijk, maar opgepast. Hij is maar al te zeer bereid zijn scherpe, kromme hoorns te gebruiken. Nog groter in aantal zijn de Alpenmarmotten van de Alpenweiden. Er zijn dieren, die vroeger overal in Europa en Noord-Afrika werden aangetroffen, maar die nu zijn teruggedreven naar schuilhoeken in de bergen. De gewone jakhals bijvoorbeeld is een dier dat tegenwoordig alleen nog maar in de ontoegankelijke gebieden van het Kaukasus-gebergte wordt aangetroffen. Lynxen, bruine beren, wilde katten, wolven en wilde zwijnen komen er nog maar in kleine aantallen voor.
Enkele exemplaren van deze dieren komen nog voor in de PyreneeŽn en andere in het ruige kustgebergte van ScandinaviŽ. De Scandinavische bergketens vormen een veilige wijkplaats voor vele bedreigde soorten. Dit is mede te danken aan de regeringen, die ervoor gezorgd hebben dat de dieren bij de wet beschermd zijn. Zelfs de muskus-os, een bijna uitgestorven soort van het palearctisch gebied, is opnieuw uitgezet in de Dovrefjell-bergen van Noorwegen en leidt daar een beschermd bestaan.
Aan de andere kant van de Straat van Gibraltar light het Atlas-gebergte, een deel van het palearctisch gebied dat in Afrika ligt. Het is de woonplaats van verschillende unieke diersoorten. Sommige daarvan zijn Europees van oorsprong, andere van Afrikaanse oorsprong. Deze dieren trekken roofdieren uit de Sahara aan, zoals woestijnvossen, genetkatten en caracals. De Algerijnse beer en de Algerijnse wilde ezel zijn uitgestorven en de laatste berberleeuw is omstreeks 1920 neergeschoten.
Maar het Atlas-hert, een ondersoort van het edelhert, graast nog steeds in de graslanden en in de bossen in een klein gebied in de grensstrook tussen TunesiŽ en Algerije.
De sierlijke dorkasgazellen hebben weinig behoefte aan water. Ze kunnen zich dan ook heel goed in leven houden in het droge Atlas-gebergte. Ze hebben genoeg aan het beetje vocht dat ze halen uit de sappige planten. Manenschapen, die hoorns hebben als die van een geit, grazen tussen de steile rotsen. In de bergwouden komt men wilde varkens tegen, net als de magot of Turkse aap (zie foto), die verder nog op Gibraltar voorkomt. Deze staartloze apen zwerven door de wouden op zoek naar voedsel, zoals pijnappels, bladeren, insecten en schorpioenen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be