Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Bernagie
Of
komkommerkruid.
Borago officinalis.
De bernagie is ��njarig en komt uit het Midden-Oosten. De dertig
tot vijftig cm hoge plant heeft een sappige, ronde, behaarde
stengel; brede, elliptische en behaarde bladeren en felblauwe
bloempjes. Het vruchtbeginsel van de naar beneden hangende
bloesem heeft slechts een enkele stijl. De geur van de plant
doet iets aan die van komkommer denken, de smaak is kruidig. De
bloeitijd duurt van juni tot augustus. Bernagie komt verwilderd
voor op braakland, vuilnisbelten, maar bij voorkeur op aan
salpeter rijke gronden. Als uitermate populair keukenkruid wordt
de bernagie veel in moes- en huistuinen verbouwd. Deze bernagie
is taai, eenjarig en groeit op gewone grond. Het inzaaien van
deze plant vindt in het voorjaar plaats. Overal waar de bernagie
groeit, zaait deze plant zich meestal spontaan uit. Voor
keukengebruik wordt van de verse jonge blaadjes gebruik gemaakt.
Om de werking van de fijne haartjes tegen te gaan, moet de
bernagie altijd worden fijngehakt. Dit kruid doet het
voortreffelijk bij komkommersalade, maar is niet minder op zijn
plaats in andere salades. De bernagie is ��n van de zeven
bestanddelen van de Frankfurter Groene Saus. In Itali� zit
bernagie in de vulling van ravioli en het wordt daar ook als
spinazie gekookt. Het dient voor de bereiding van kruidenboter,
kruidenroom, kaas en yoghurt. Bernagie geeft aan gekoelde
dranken een komkommersmaak. De bloesems van de bernagie dienen
om er azijn mee te aromatiseren. De blauwe bloempjes kunnen
echter ook voor het garneren van salades of andere, vooral
zomerse gerechten worden gebruikt. Laten we ons echter bij de
bernagie als kruid houden. Samen met bonekruid, citroenmelisse
en een beetje lavas vormt fijngehakte bernagie een gezonde
vulling voor vis en gevogelte of voor gehakt. Wie zelf bernagie
wil kweken kan dat ook thuis in een bloempot op de vensterbank
of in een bloembak op het terras doen. Er dient wel op gelet te
worden dat dit kruid alleen vers gebruikt kan worden, omdat dit
sterk waterhoudend gewas niet geschikt is om te drogen en teveel
van het heerlijke aroma zou verliezen.