Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Bieslook
Of
graslook, snijprei, sneelook, uiegras.
Allium schoenoprasum
Het in Europa inheemse bieslook behoort tot de familie van de
uien. De holle stengels worden vers en fijngehakt gebruikt.
Chinees bieslook (Allium odoratum) heeft grotere stengels,
bloesems die naar rozen geuren en smaakt naar knoflook. Bieslook
kan op vele manieren worden toegepast en kan niet alleen in de
tuin, maar ook in de bloembak of zelfs in een bloempot worden
gekweekt. Omdat bieslook vorstbestendig is, kan het het hele
jaar door worden gesneden. Er moet wel stevig gemest worden en
de stengels mogen nooit te dicht bij de grond worden afgesneden,
want dan groeit het niet meer aan en ook pas vlak voor het
gebruik. Bieslook dient niet alleen om voedsel te kruiden maar
ook om talrijke koude en warme gerechten te garneren. Bieslook
mag nooit worden gekookt en wordt pas aan spijzen toegevoegd
wanneer ze worden geserveerd. Bieslook met kwark vermengd wordt
op de boterham gegeten. Het smaakt goed bij eiergerechten,
salades, koude sauzen en wordt ook over aardappelen gestrooid.
In de winter is bieslook een gewaardeerde leverancier van
vitamine C. Het is winterhard en overblijvend. Om de drie of
vier jaar moeten de planten worden gescheurd en in kleine
groepjes weer worden uitgeplant. Het zaad kiemt goed op de warme
vensterbank. Om langer voorraad te hebben is het raadzaam om het
zaad op verschillende tijdstippen in enkele bloempotten uit te
zaaien.