W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Bijvoet

Of aalst, St. Jansgordel.
Artemisia vulgaris.

De bijvoet is een overblijvende plant van de composietenfamilie en kan wel twee meter hoog worden. Bijvoet komt in het wild in veel verschillende, maar toch sterk op elkaar gelijkende vormen op het noordelijk halfrond voor. Bijvoet kan gemakkelijk uit zaad worden gekweekt en stelt geen enkele eis aan de grond. Men kan de plant veelvuldig in het wild groeiend als kruid, halfstruik of struik aan de kant van de wegen aantreffen. De bladeren hebben een gave rand, zijn ingesneden of gevederd en verspreiden een aromatische geur. De kleine kopjes hebben slechts enkele gele, door en door witte of roodachtige buisbloemen die in trosjes bij elkaar staan. Wanneer men bijvoet vers wil gebruiken, dan moeten de jonge scheuten geoogst worden voordat de plant gaat bloeien. Zodra de kleine korfjes tot bloei komen, stijgt het gehalte aan bittere stoffen snel.
De in volle bloei staande plant is onbruikbaar. De scheuten worden gedroogd en fijngewreven en in een afgesloten pot bewaard. Op die manier behoudt het kruid lange tijd de aangename geur. Bijvoet wordt gebruikt voor het kruiden van gebraden vlees, in het bijzonder van gebraden gans en eend. Ook bij varkens- en lamsvlees en bij gebakken paling smaakt het voortreffelijk. Zodra men met het bereiden van het gerecht is begonnen, wordt de bijvoet er al bijgedaan. In Spanje is de bijvoet populair voor het op smaak maken van uien- en groentesoepen en voor vis en vissoepen. Bijvoet is ook geschikt om in de sla te doen. Het kruid heeft een kruidige bittere smaak en doet qua geur en smaak aan de gemene alsem denken. Bijvoet is een weldaad voor mensen met een gevoelige maag. Zware gerechten bereid met bijvoet, worden lichter verteerbaar. Daarbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat uitsluitend de bladloze trosjes van de nog niet opengebloeide bloempjes voor het koken worden gebruikt. Men oogst deze kort voordat de bloemknoppen opengaan in juli en augustus. De bladeren zijn bitter en ongenietbaar.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google