Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Bijvoet
Of
aalst, St. Jansgordel.
Artemisia vulgaris.
De bijvoet is een overblijvende plant van de composietenfamilie
en kan wel twee meter hoog worden. Bijvoet komt in het wild in
veel verschillende, maar toch sterk op elkaar gelijkende vormen
op het noordelijk halfrond voor. Bijvoet kan gemakkelijk uit
zaad worden gekweekt en stelt geen enkele eis aan de grond. Men
kan de plant veelvuldig in het wild groeiend als kruid,
halfstruik of struik aan de kant van de wegen aantreffen. De
bladeren hebben een gave rand, zijn ingesneden of gevederd en
verspreiden een aromatische geur. De kleine kopjes hebben
slechts enkele gele, door en door witte of roodachtige
buisbloemen die in trosjes bij elkaar staan. Wanneer men bijvoet
vers wil gebruiken, dan moeten de jonge scheuten geoogst worden
voordat de plant gaat bloeien. Zodra de kleine korfjes tot bloei
komen, stijgt het gehalte aan bittere stoffen snel.
De in volle bloei staande plant is onbruikbaar. De scheuten
worden gedroogd en fijngewreven en in een afgesloten pot
bewaard. Op die manier behoudt het kruid lange tijd de aangename
geur. Bijvoet wordt gebruikt voor het kruiden van gebraden
vlees, in het bijzonder van gebraden gans en eend. Ook bij
varkens- en lamsvlees en bij gebakken paling smaakt het
voortreffelijk. Zodra men met het bereiden van het gerecht is
begonnen, wordt de bijvoet er al bijgedaan. In Spanje is de
bijvoet populair voor het op smaak maken van uien- en
groentesoepen en voor vis en vissoepen. Bijvoet is ook geschikt
om in de sla te doen. Het kruid heeft een kruidige bittere smaak
en doet qua geur en smaak aan de gemene alsem denken. Bijvoet is
een weldaad voor mensen met een gevoelige maag. Zware gerechten
bereid met bijvoet, worden lichter verteerbaar. Daarbij moet er
wel rekening mee worden gehouden dat uitsluitend de bladloze
trosjes van de nog niet opengebloeide bloempjes voor het koken
worden gebruikt. Men oogst deze kort voordat de bloemknoppen
opengaan in juli en augustus. De bladeren zijn bitter en
ongenietbaar.