W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De blauwe glazenmaker

Orde : Odonata - familie : Aeshnidae - geslacht : Aeshna en soort : Aeshna cyanea. De blauwe glazenmaker is ��n van de ongeveer drieduizend soorten grote waterjuffers van de suborde Anisoptera.
Groot, dapper en kleurrijk, daarmee is de blauwe glazenmaker ��n van de spectaculairste van alle Europese waterjuffers. Aangezien een territoriaal mannetje recht op indringers afvliegt (ook op menselijke indringers) om ze van dichtbij te bekijken, is het ��n van de meest angstaanjagende insecten die te zien zijn bij het water.
De blauwe glazenmaker jaagt op vliegende prooi door de lucht te doorkruisen. Zijn voor- en achtervleugels zitten niet aan elkaar vast zoals bij andere insecten als vlinders, daarom klapperen de vleugels luid tegen elkaar wanneer hij vliegt. Desondanks is het een behendige vlieger en is hij in staat om op een vaste plek te zweven en met dodelijke precisie te duiken naar prooi. Vaak jaagt hij in open stukken bos (zelfs in tuinen en parken) maar keert hij daarna terug naar moeraslanden en stukken open water om te paren. De mannetjes eigenen zich territoria toe naast het water, ze bewaken hun grenzen voor periodes van zo'n veertig minuten, en kunnen ruzie maken over favoriete plekjes.
Voordat hij een partner vindt, brengt het mannetje sperma van het eind van zijn staart naar een zak in zijn buik. Wanneer hij een vrouwtje vindt, gebruikt hij de haken aan zijn staart om haar kop vast te pakken en vliegen ze samen de boomtoppen in. Dan krult het vrouwtje haar staart onder het lijf van het mannetje en brengt ze het sperma in haar lijf. Na ongeveer twee uur vliegt het vrouwtje weg om haar eieren te leggen in verborgen beplanting, op een mosachtige zandbank, of in rottend hout nabij water. Het vrouwtje kan paren met veel mannetjes, maar het sperma van haar laatste partner bevrucht de meeste eieren. Daarom bewaakt het mannetje strijdlustig een vrouwtje met wie hij heeft gepaard tegen de aandacht van andere mannetjes.
De eieren van de blauwe glazenmaker liggen stil in de winter, en komen uit in de lente. Iedere larve vindt zijn weg naar het water en brengt de zomer jagend op waterdieren door. Wanneer hij insecten, wormen, kikkervisjes en kleine vissen begluurt, schiet zijn masker naar buiten en sleept hij ze naar zijn bek. Hoe warmer het water, hoe sneller hij groeit.
Net als alle andere waterjuffers jaagt deze glazenmaker op het oog. Voor een insect heeft hij een fantastisch gezichtsvermogen, dankzij een paar enorme facetogen die samen het grootste deel van zijn kop uitmaken. Ieder oog heeft ongeveer 30.000 kleine lenzen, en is zeer gevoelig voor bewegingen tot tien meter ver, waardoor de waterjuffer in staat is te jagen in de schemering.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer