WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Plant - algemeen

Blauwe regen

De blauweregen is de uit China afkomstige plantensoort Wisteria sinensis uit de Vlinderbloemenfamilie. De blauweregen wordt algemeen geteeld als pergola- of gevelplant. De bladen zijn onevengeveerd, de welriekende paarsblauwe bloemen zijn verenigd tot rijkbloemige hangende trossen (mei, juni).
Het geslacht Wisteria (n. K. Wistar, ca. 1760-1818, hoogleraar in Philadelphia) telt 6 soorten, die voorkomen in Noord-Amerika en Oost-Azië. De soorten zijn alle hoog klimmende struiken.
Blauwe regen is een winterharde, vrij sterk groeiende klimplant. De blauwe regen werd vroeger onder kwekers “Glycine” genoemd. Eens aangeslagen groeit deze klimmer vrij sterk en kan tot 10 meter lange takken geven. De plant behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (FABIACEAE) waartoe ook bijvoorbeeld lupine en tuinboon behoren.
De twee voornaamste soorten, die ook vlot in de handel verkrijgbaar zijn:
(1) Wisteria sinensis (afkomstig van China; Kanton)
(2) Wisteria floribunda (afkomstig van Japan, in het Japans “Fuji” genoemd).
Er bestaan ook kruisingen van de twee voorgaande, hybriden, bekend onder de naam:
(3) Wisteria x formosa
Een minder voorkomende soort is:
(4)Wisteria brachybotrys (syn. W. venusta).
U zal merken dat alle Wisteria’s niet alleen in blauw, maar ook uit andere kleuren bestaan: van wit, blauw, roze, lila naar paars toe. De blauweregen is dus niet altijd blauw. De bloeiperiode is van begin mei tot half juni, naargelang de variëteit.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer