WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De blauwe vinvis

Er zijn verschillende types baleinwalvissen. De blauwe vinvis behoort tot de vinvissen die gestroomlijnde lichamen hebben. Order : Cetacea - familie : Balaenopteridae - geslacht : Balenoptera - soort : Balaenoptera musculus.
De blauwe vinvis is niet alleen de grootste walvisachtige, maar ook het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Sommige dieren wegen ruim 160 ton. Ondanks zijn enorme omvang is de blauwe vinvis een vreedzaam dier dat het grootste deel van zijn leven in zijn eentje de koude zeeŽn doorkruist en zich voedt met massa's minuscule zeediertjes. Hoewel hij al bijna veertig jaar beschermd is, is hij inmiddels toch een zeldzame verschijning geworden.
De meeste blauwe vinvissen trekken het seizoen volgend, heen en weer tussen hun voedselplaatsen in de poolzeeŽn en de warmere wateren waar ze zich voortplanten. Blauwe vinvissen leven gewoonlijk solitair, met uitzondering van moeders met kalveren. Ze communiceren via geluid en hebben de luidste stem: van alle dieren. Het gebrul van een blauwe vinvis is met 180 decibel luider dan een straalmotor. Blauwe vinvissen zwemmen met een gemiddelde snelheid van zo'n 22 km per uur. Voordat hij duikt, komt de blauwe vinvis boven water om frisse lucht te halen. Voor een diepe duik gaat hij op zijn kop staan met zijn staart uit het water, waarna hij naar diepten van meer dan tweehonderd meter duikt. Als hij weer boven komt blaast hij een pluim van water en lucht uit van wel negen meter hoog.
De blauwe vinvis, zowel het mannetje als het vrouwtje, is geslachtsrijp als hij ongeveer zeven jaar oud is. Het paren vindt in de winter plaats. Na een draagtijd van 11-12 maanden baart het vrouwtje haar kalf, een zuigeling die wel 2,5 ton kan wegen en tot zeven meter lang kan zijn. De kalveren worden gezoogd tot ze zo'n acht maanden oud zijn. Ze groeien razendsnel door de rijke moedermelk en komen per dag gemiddeld maar liefst 90 kg aan. Na het spenen is een kalf dan ook tweemaal zo groot geworden. Het vrouwtje paart was weer als ze opgehouden is met zogen.
Het voedsel bestaat uit bijna uitsluitend garnaalachtige diertjes of krill. Hij filtert zijn voedsel. In plaats van tanden bestaat zijn grotachtige bek uit twee rijen van 300-400 vezelachtige platen, baleinen genaamd, die aan de bovenkaak vastzitten. Om zich te voeden, zwemt een vinvis een school krill binnen en slokt een enorme mondvol water op terwijl hij zijn keel uitzet. Als de vinvis dan zijn bek sluit, werken de baleinen als een zeef waarachter het voedsel blijft hangen en via welke het water weer wordt uitgedreven.
Halverwege de twintigste eeuw was de blauwe vinvis bijna uitgeroeid om zijn vet en olie. Als beschermde soort zal hij misschien niet direct last hebben van pogingen om het verbod op de commerciŽle walvisvangst op te heffen, maar hij heeft zich niet hersteld van de vroegere slachtpartijen. De 15.000 die nu nog over zijn, worden bedreigd door chemische vervuiling en afnemende hoeveelheden krill, veroorzaakt door visserij en klimaatveranderingen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer