W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De blauwgeringde octopus

Orde : Octopoda - familie : Octopodidae - geslacht : Hapalochlaena en soort : Diverse soorten. Er zijn vier soorten blauwgeringde octopussen. Ze behoren tot de familie Octopodidae die ruim tweehonderd leden telt.
In de getijdenpoeltjes en koraalriffen van de Grote en Indische Oceaan houdt zich een moordenaar ter grootte van een golfbal schuil. Als hij bedreigd wordt gaan de blauwe ringen op zijn lichaam gloeien. Dit is een waarschuwing die mensen of dieren maar beter niet kunnen negeren. De blauwgeringde octopus, waarvan er vier soorten bestaan, is niet agressief, maar een beet ervan is zo giftig dat een mens er binnen enkele seconden aan bezwijkt. Bovendien is er geen tegengif bekend.
Door zijn kleine formaat en fraaie tekening staat de blauwgeringde octopus op het verlanglijstje van vele aquariumbezitters. Dit heeft geleid tot wijdverspreide bejaging, waardoor populaties die eens stabiel waren, nu bedreigd worden. Wanneer deze dieren worden gevangen voor aquaria, sterven de meeste tijdens het transport. Dit geld voornamelijk voor de blauwgeringde octopus. Vissers brengen veel schade toe aan de koraalriffen waar de octopussen leven. Vanwege deze aantasting van het leefgebied wordt nu gevreesd voor de toekomst van de octopus.
Het mannetje gebruikt de punt van een arm om zijn sperma in het wijfje in te brengen. Kort daarna legt ze haar eieren. De grotere blauwgeringde octopus plakt haar eitjes tegen de wand van een broedruimte - vaak een veilige holte, soms zelfs een weggegooid drankblikje of een fles - en blijft erbij tot ze uitkomen. De drie andere soorten dragen hun eitjes in trosjes mee, verstopt onder zes tentakels, en gebruiken de overige tentakels om zich voort te bewegen. Als blauwgeringde octopussen net uitkomen, zijn ze zo groot als een erwt en moeten ze voor zichzelf zorgen. De moeder sterft twee weken later.
De blauwgeringde octopus jaagt overdag. Hij spuit gif in het water om zijn prooi te verlammen, of stort zich op zijn slachtoffer. Krabben grijpt hij met zijn tentakels en trekt hij naar zijn mond, die aan de onderkant van zijn lijf zit. De octopus gebruikt zijn hoornige bek om de taaie schaal te breken zodat hij er giftig speeksel in kan spuiten, dat de spieren die nodig zijn om te ademen en te bewegen, verlamt. Als de krab niet meer tegenstribbelt, rukt de octopus met zijn bek een deel van de schaal open om het zachte krabvlees op te eten. Delen waar hij niet bij kan worden gedeeltelijk verteerd door zijn speeksel en daarna opgezogen, zodat er alleen een lege schaal overblijft.
Deze octopus houdt zich het grootste deel van de dag schuil. Net als andere octopussen kan hij makkelijk van vorm veranderen, zodat hij zich in de kleinste holtes kan persen om roofdieren te ontwijken. Als extra beveiliging kan hij zelfs nog stenen voor de ingang van zijn schuilplaats stapelen. Wanneer de octopus een tentakel verliest, kan deze binnen zes weken weer aangroeien.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer